Terug

Volg Hart van Nederland

'Vervoersbedrijf Qbuzz en provincie Utrecht zijn medeaansprakelijk voor tramaanslag'

nieuws

18 mrt 2023, 08:04

Het is vier jaar geleden dat Utrecht werd opgeschrikt door een tramaanslag. Nabestaanden van een van die slachtoffers, Rinke Terpstra, stellen vervoersbedrijf Qbuzz en de provincie Utrecht medeaansprakelijk voor zijn dood, schrijft de Volkskrant zaterdag. 

Volgens de nabestaanden zaten de passagiers tijdens de aanslag als ratten in de val omdat de trambestuurder de deuren gesloten hield. "Door het dichthouden van de deuren is het overlijden van Rinke Terpstra het gevolg van een omstandigheid die de vervoerder had kunnen vermijden, of waarvan het bedrijf de gevolgen had kunnen verhinderen", zegt advocaat Axel Beijersbergen van Henegouwen in de krant.

Qbuzz wil niet inhoudelijk op het nieuws reageren. Volgens de advocaat van Qbuzz zijn de aantijgingen een "eenzijdig gepresenteerde voorstelling van zaken". Op 18 maart 2019 schoot Gökmen T. vier mensen dood in en rond een sneltram op het 24 Oktoberplein. Ook raakten meerdere mensen gewond en getraumatiseerd. Zaterdag wordt deze gebeurtenis herdacht.

René verloor zijn dochter Roos bij de tramaanslag. In deze video vertelt hij over de inktzwarte periode waarin hij terechtkwam na het verlies van zijn dochter:

René verloor zijn dochter bij de tramaanslag in Utrecht
1:31
René verloor zijn dochter bij de tramaanslag in Utrecht

Bij de herdenking zijn nabestaanden, hulpverleners, getuigen, de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma, leden van de gemeenteraad en minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. Om 10.43 uur, het moment dat het drama begon, wordt een minuut stilte gehouden om de slachtoffers te herdenken.

De Domtoren slaat voor ieder dodelijk slachtoffer een keer. De vlaggen gaan dan halfstok op het stadhuis, het stadskantoor, wijkservicecentrum Vleuten-De Meern en de Domtoren.

Dijksma zal spreken en er is gelegenheid om bloemen te leggen. En er wordt een herinneringsplaquette onthuld. Daarop staat het gedicht Niemand Vergeet van Ruben van Gogh.

Voor tweede keer openbaar

De eerste jaren was de herdenking in klein gezelschap, vanwege coronamaatregelen. Vorig jaar waren er ruim tweehonderd mensen bij de herdenking bij op de herdenkingsplek die is ingericht op het 24 Oktoberplein. Voor het eerst was de bijeenkomst toen openbaar.

In 2021 concludeerde de Inspectie Justitie en Veiligheid in een onderzoek dat politie, Openbaar Ministerie (OM) en de Dienst Justitiële Inrichting (DJI) meer hadden kunnen doen om het risico op een aanslag door T. te verkleinen.

Risico's niet zo klein mogelijk gemaakt

Volgens de Inspectie hadden de instanties onvoldoende aandacht voor T., die een bekende bij hen was. Zij hebben voor de aanslag de problematiek van hem niet goed genoeg met elkaar besproken en aangepakt, zo luidde het. Daarmee hebben ze de risico's voor de samenleving niet zo klein mogelijk gemaakt, stelde de inspectie.

De Inspectie benadrukte overigens toen wel dat hiermee niet is gezegd dat de aanslag door T. voorkomen had kunnen worden. De tramschutter had terroristische motieven voor zijn aanslag. T. heeft levenslang gekregen voor zijn terreurdaad.

ANP/Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.