nieuws
1 nov 2020, 22:11
Patiënten met een uitbehandelde vorm van prostaatkanker kunnen dankzij nieuw DNA-onderzoek tóch succesvol worden behandeld. Het Radboudumc in Nijmegen heeft echter veel geld nodig om het onderzoek uit te kunnen breiden. Zeventien artsen laten daarom in de maand 'Movember' hun snor groeien. Ongeveer 80.000 mannen hebben prostaatkanker in Nederland. 15.000 van hen hebben uitgezaaide kanker en worden behandeld met hormoontherapie. Als dat niet aanslaat, hebben ze nog twee tot drie jaar te leven. De nieuwe behandelmethode biedt voor hen mogelijk een uitkomst. Een van die artsen die meedoet aan de inzamelingsactie is oncoloog en onderzoeker Niven Mehra. "Het Radboudumc zou met het DNA-onderzoek weleens het ei van Columbus in handen kunnen hebben", vertelt hij aan Hart van Nederland. "We zijn op zoek naar veel geld om het onderzoek uit te kunnen breiden zodat ook andere patiënten beter vooruitzichten hebben." Lees ook: 'Lange wachttijden nieuwe kankermedicijnen kosten levens'
De arts legt uit dat een ander medicijn voor bijvoorbeeld borstkanker of huidkanker bij sommige prostaatkankerpatiënten goed lijkt te werken. "Bij een derde tot de helft van de uitbehandelde patiënten sloeg zo'n ander medicijn daadwerkelijk aan." Johannes Tuijl is een van de gelukkigen die al met behulp van DNA-onderzoek werd behandeld. "Ik ben al patiënt sinds mijn zeventigste, maar twee jaar geleden kreeg ik slecht nieuws", vertelt hij aan Hart van Nederland. "Er was niks meer aan te doen."
Zijn arts in het Bernhoven-ziekenhuis in Uden vertelde Johannes over het experiment in het Radboud en adviseerde hem om eraan mee te doen. "Dat heb ik dus gedaan en zo ben ik bij dokter Mehra terecht gekomen." In het onderzoek kreeg Johannes ook een ander kankermedicijn en dat middel sloeg gelukkig bij hem aan. "Ik had twee jaar geleden geen vooruitzichten en nu geniet ik in mijn extra tijd van mijn tien kleinkinderen, mijn vrouw en het werken in mijn tuin", zegt hij dankbaar.
Dat het nieuwe DNA-onderzoek echt een verschil kan maken voor patiënten met een uitbehandelde vorm van prostaatkanker blijkt uit het droevige verhaal Johannes' tweelingbroer. "Ook hij was onder behandeling in Uden, maar had geen zin in het traject in het Radboud. Op 10 mei is hij helaas overleden." Lees ook: Nederlanders hebben vaker kanker dan meeste andere EU-inwoners Verder onderzoek naar de nieuwe behandelmethode is daarom hard nodig, benadrukt Mehra. "Omdat dit natuurlijk allemaal wetenschappelijk aangetoond moet worden gaan we onderzoek doen bij 600 patiënten. Dat kost geld." En daarom laat de groep artsen dus sinds 1 november een maand hun snor staan. "Dan kunnen mensen geld doneren", aldus de oncoloog. 'Movember' is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij veel mannen hun snor laten staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker. De trend is over komen waaien uit Australië.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.