nieuws
26 mei 2023, 09:00
Zo’n twee maanden nadat het programma voor gratis schoolmaaltijden voor kwetsbare leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs van start is gegaan, hebben zich 1302 scholen ervoor aangemeld. Dat meldt het Rode Kruis vrijdag. Een aantal van de scholen is inmiddels ook al begonnen met het uitdelen van maaltijden of verstrekken van boodschappenkaarten.
Scholen waar 30 procent of meer van de leerlingen uit een gezin komt met een laag inkomen kunnen gebruikmaken van de schoolmaaltijden. Ook leerlingen in het speciaal onderwijs komen in aanmerking. In totaal kunnen 300.000 leerlingen geholpen worden. Het project wordt georganiseerd door het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds.
De scholen die deelnemen kunnen kiezen tussen 'maaltijd op school' en 'maaltijd thuis'. Bij de eerste optie krijgt de school 9 euro per leerling per week. Via de optie maaltijd thuis kunnen ouders van leerlingen die dat het meest nodig hebben boodschappenkaarten krijgen ter waarde van 11 euro per kind per week.
Kijk hier waarom het zo belangrijk is dat ook arme kinderen iedere dag goede maaltijden krijgen:
Nederland telt in totaal rond de 8.000 scholen in het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs. Met de 1302 scholen die zich hebben aangemeld, betekent dit dus dat een op de zes scholen in Nederland nu maaltijden verzorgt omdat leerlingen er regelmatig met lege maag naar school gaan, aldus het Rode Kruis.
Het grootste deel van de deelnemende scholen komt uit Zuid-Holland (387) en Noord-Holland (238). In die provincies zijn ook de meeste scholen die aan de voorwaarden voor het programma Schoolmaaltijden voldoen, aldus het Rode Kruis. De organisatie roept scholen op zich aan te melden. "We weten dat er nog heel veel kinderen zijn die met een lege maag naar school gaan en niet ontbijten. Er is nog steeds ruimte om meer scholen te helpen."
Op de meeste scholen die zich hebben opgegeven worden nu schoolmaaltijden uitgedeeld, maar daar komt logistiek gezien veel bij kijken, geeft de woordvoerder aan. Om te voorkomen dat het ene kind wel en het andere geen maaltijd krijgt en dat dus opvalt, krijgen alle kinderen daar de maaltijden aangeboden.
Een derde van de scholen kiest voor een maaltijd thuis in de vorm de boodschappenkaart. Inmiddels hebben zo’n 3.000 leerlingen een boodschappenkaart ontvangen. "Wat we terugkrijgen van scholen en ouders is dat er veel schaamte bij komt kijken. Er is angst dat klasgenoten of andere ouders merken dat er behoefte aan is en dat mensen niet willen toegeven dat ze zo’n kaart nodig hebben omdat ze bang zijn dat hun gegevens worden doorgespeeld aan bijvoorbeeld de gemeente of jeugdzorg. Maar mensen blijven anoniem."
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.