Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer troep gedumpt bij kringloopwinkels: 'Ik greep zelfs een keer in vies maandverband'

nieuws

1 nov 2022, 17:57

Kringloopwinkels zijn soms een goudmijn voor verzamelaars of voor mensen die duurzaam denken en graag de mooiste koopjes uit de winkel halen. Maar de kringloopwinkels worden landelijk meer en meer bedolven onder enorme ladingen afval, waar ze helemaal niets mee kunnen. "Ik heb een keer in vies maandverband gegrepen. Echt heel ranzig", vertelt Mandy Minnaard van de kringloopwinkel in Anna Paulowna.

Eigenlijk is het bij de kringloop in het Noord-Hollandse Anna Paulowna al vanaf het begin van het jaar kommer en kwel. Sinds januari moeten mensen namelijk betalen voor het laten ophalen van hun grijze container met afval en ook voor de stort moet tegenwoordig de portemonnee getrokken worden. Om die kosten te vermijden en toch van het afval af te zijn, dumpt men de rotzooi maar bij de kringloopwinkel.

En rotzooi is het wel degelijk, zo weet ook Mandy. "Borden die kapot zijn, borden die vies zijn. Vorige week heb ik in de mayonaise gezeten. Mensen proberen hier ook vieze luiers te dumpen. Zodat zij er niet voor hoeven te betalen. Dat doen sommige mensen echt heel bewust."

Honderden euro's per maand

Maar de kringloopwinkel ermee opzadelen is ook absoluut geen oplossing. Want de winkel krijgt de troep simpelweg niet verkocht en moet het dus dan zélf naar de stort brengen. Maar voor iedere volle container die gebracht wordt, moet gewoon worden betaald. "Dat kost ons honderden euro's per maand. Dat is echt onze last. Als wij gratis naar de stort zouden mogen, hoeven wij het niet op te sparen en kan het gewoon direct weg."

Hoewel veel spullen bij een kringloopwinkel een tweede leven krijgen, moeten de winkels ook heel veel spullen weigeren omdat ze simpelweg niet verkocht gaan worden. "Ik kan me voorstellen dat dat ondankbaar overkomt. Maar de mensen die in de winkel lopen, zijn ook heel kritisch. Die nemen niet alles mee wat ze daar zien", zegt Rachel Heijne, directeur van de branchevereniging kringloopbedrijven Nederland.

Achter de schermen gebeurt er namelijk best wel veel, vanaf het moment dat de spullen bij de winkel binnenkomen tot ze daadwerkelijk verkocht kunnen worden. "Er wordt handmatig gesorteerd en kritisch gekeken wat er nog verkocht kan worden", zegt Heijne. "Heel veel kunnen we niet gebruiken en dat gaat dan naar de stort. Daar moeten kringloopwinkels voor betalen en dat loopt in de papieren."

De lol eraf

Ondertussen voelt Mandy zich meer een medewerker bij een sorteerbedrijf. "Ik ben tachtig procent van de tijd bezig met afval sorteren. Zo gaat de lol er heel erg af. Niet alleen voor mij, maar voor iedereen."

De branchevereniging doet daarom een dringende oproep voor dingen die de kringloopwinkel ook echt niet meer verkocht krijgt. "Breng die zelf naar de stort", zo luidt het advies van Heijne tot slot.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.