nieuws
10 aug 2020, 23:21
Een overgrote meerderheid van de Nederlanders vindt dat strandwacht een betaald beroep moet worden. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 3.000 mensen. Veel medewerkers zijn vrijwilligers, maar afgelopen weekend werd tragisch duidelijk dat zij onmisbaar zijn op het strand en in het water. Ze moesten met het tropische weer flink aan de bak, de mannen en vrouwen van de reddingsbrigade. Afgelopen weekend ging het namelijk meerdere keren gruwelijk mis op de Nederlandse stranden. Met maar liefst vier drenkelingen die de de dood vonden was er sprake van een zwarte zondag op de stranden. Maandag overleed een zwemmer in een Rotterdamse plas. Lees ook: Zwarte dag met vier doden aan Hollandse kust: 'Zo extreem heb ik het nooit meegemaakt'
Langs de hele Hollandse kust, van Hoek van Holland tot aan Den Helder, werd de rode vlag gehesen. Dat houdt in dat het sterk wordt afgeraden om in zee te zwemmen. Toch sloegen sommige badgasten dat advies in de wind. Uiteindelijk moesten de strandwachten honderden keren uitrukken voor zwemmers die in nood raakten. De reddingsbrigade, die stevig leunt op vrijwilligers, kon vaak op tijd aanwezig zijn op het water, maar door de drukte op de stranden werden zij wel vaak in hun reddingswerk belemmerd. Verdienen zij daarom allemaal niet een beloning aan het eind van de maand voor hun belangrijke arbeid? Lees ook: Drama op Rotterdams strand: zwemmer overleden en kindje (7) na kwartier uit water gehaald Ja, zegt een overgrote meerderheid van de deelnemers aan Wat Vindt Nederland. Maar liefst 91 procent van de ondervraagden is het eens met de stelling dat de strandwacht in plaats van vrijwilligerswerk een betaald beroep moet worden.
We vroegen het panel tevens of zij weten wat de verschillende vlaggen op het strand betekenen. Daar schort het nog wel aan, zo blijkt. Bijna één derde van de Nederlanders geeft aan eigenlijk geen idee te hebben wat er exact met het hijsen van bijvoorbeeld een rode of gele vlag bedoeld wordt. Lees ook: Zwarte zondag op het strand: waarom raakten zoveel zwemmers in de problemen? Tegelijkertijd geeft 47 procent van de ondervraagden aan dat zij altijd op de vlagsignalen letten als ze willen gaan zwemmen. 8 procent zegt op het gedrag van andere badgasten te letten, terwijl 4 procent aangeeft gewoon meteen het water in te duiken. Opvallend: bijna vier op de tien zegt helemaal niet te gaan zwemmen in zee.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.