nieuws
17 mei 2023, 10:02
Op steeds meer plekken in Nederland komen we 'pin-only' winkels tegen waar niet meer met contant geld betaald kan worden. Zo'n 18 procent van de consumenten betaalt vrijwel alleen met briefjes en munten, zo bleek uit onderzoek van Hart van Nederland dinsdag. Waarom nemen veel zaken dan toch het besluit om de overstap te maken naar pin-only?
Inmiddels is zo'n 6 procent van de zaken pin-only, en dat aantal neemt elk jaar toe. Een belangrijke reden is de veiligheid, zegt Rob van de Velde van restaurant Het Strandhuys in Vught. "We zitten natuurlijk toch in het buitengebied, en het is een hele drukke zaak, vooral in de zomer." Door geen contant geld te hebben liggen is de kans op een overval aanzienlijk verkleind, stelt hij.
Een tweede argument is dat het makkelijker is om te pinnen, stelt Van de Velde. Je hoeft alleen maar een kaartje bij de pinautomaat te halen, terwijl met contant geld alles uit moet rekenen.
Volgens het restaurant is er ook veel begrip voor de pin-only maatregel, die ze in 2019 hebben ingevoerd. De meeste klanten hebben een pinpas op zak en voor de mensen die niet anders hebben dan contant geld wordt er bij uitzondering wel gezocht naar een oplossing, zoals het uitschrijven van een factuur.
Maar dat steeds meer zaken contant geld weigeren is wel een zorgelijke ontwikkeling, vindt Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland. "Dan wordt het echt te veel", vindt hij. 14 procent van de Nederlanders kan of wil niet naar zaken toe te gaan waar je niet contant kan betalen. Voor hen dreigt dus uitsluiting in deze opmars van pin-only. Volgens Beugel zijn banken ook geen voorstander van een cashloze samenleving.
Contant geld biedt voor veel mensen nog veel voordelen, zo bleek uit het onderzoek van Hart van Nederland. Zo houd je een beter beeld over de uitgaven, en is het ook een vriendelijker manier van betalen.
Daarnaast willen veel mensen die contant betalen vaak niet dat de overheid of banken inzicht in hun betalingsverkeer hebben. De Nederlandse bank houdt toezicht op betalingsverkeer om onder meer fraude en oplichting te kunnen voorkomen, en mensen zonder kwade bedoelingen te beschermen.
Is Nederland dan ook klaar voor een cashloze samenleving? Veel mensen wel, maar een minderheid van de mensen hebben er echt moeite mee. Bekijk meer daarover in deze video:
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.