nieuws
13 juli 2022, 17:05
Twee gemeenten in de provincie Gelderland hebben zich de woede op de hals gehaald van mensen die de boerenprotesten steunen. Lingewaard en Oldebroek hebben namelijk omgekeerde Nederlandse vlaggen weggehaald uit de openbare ruimte.
Op veel plekken in het land hangen momenteel omgekeerde vlaggen. Het is het symbool geworden voor het boerenprotest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Het omdraaien van de strepen op de nationale driekleur is een statement richting politiek Den Haag. 'Blauw, wit, rood, Nederland in nood', zo valt te horen onder boeren en hun sympathisanten.
In de gemeente Oldebroek zijn de opgehangen vlaggen nu echter weggehaald op last van burgemeester Tanja Haseloop-Amsing. "We begrijpen heel goed de zorgen van de boeren", vertelt ze in een online statement. "Maar als gemeente hebben wij ook rekening te houden met andere groepen die zich door deze acties gekwetst voelen."
Ze wijst daarbij op "veteranen die opkwamen voor onze vrede en veiligheid". Bovendien is het volgens haar niet de bedoeling dat het 'blauw-wit-rood' aan bijvoorbaald lantaarnpalen en verkeersborden hangt. "Het is niet de bedoeling dat voor een protest gemeentelijke eigendommen worden gebruikt."
(Tekst gaat verder onder tweet)
Het besluit valt bij velen niet in goede aarde. Op Twitter regent het negatieve reacties. Daarbij focust een groot deel van de woede zich op de Oekraïense vlag die achter de Twitter-naam van de gemeente pronkt. "Zelf wel de Oekraïense vlag gebruiken in plaats van de Nederlandse? Hmm, wat klopt hier niet", zo vraagt een twitteraar zich af.
Ook in de gemeente Lingewaard worden omgedraaide vlaggen verwijderd in het straatbeeld. Een woordvoerder laat aan Hart van Nederland weten dat tot nu toe twee vlaggen zijn weggehaald. "De voornaamste reden is dat dingen in de openbare ruimte hangen en daar niet thuishoren."
In Lingewaard speelt de geschiedenis van de nationale driekleur ook een rol in het besluit om in te grijpen, aldus de zegsman. "Locoburgemeester Johan Sluiter vindt het niet correct naar mensen toe die gestorven zijn voor onze vlag. Iedereen is vrij van protest, maar als het in de openbare ruimte is, dan halen wij ze weg."
Rijkswaterstaat monitort ondertussen opgehangen vlaggen langs wegen. "We halen sowieso dingen weg die langs een snelweg of viaduct hangen, als er sprake is van een gevaarlijke situatie", legt een woordvoerder uit aan Hart van Nederland. "Je denkt dat het vrij onschuldig is als er iets boven de weg hangt, maar dat kan heel gevaarlijk zijn."
Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland
Foto ter illustratie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.