nieuws
20 feb 2023, 15:56
Uit onderzoek onder dertig Brabantse stellen die een complexe scheiding doormaken, blijkt dat vaders na een vechtscheiding slechter af lijken te zijn dan moeders. Dat meldt de Volkskrant. In vergelijking met de moeders moeten vaders vaker inleveren op hun wensen, bijvoorbeeld bij de omgang met hun kinderen, en zijn ze tijdens de scheiding vaker somber en gestrest.
Het onderzoek richtte zich eigenlijk op de inzet van de gezinsadvocaat waarmee de afgelopen twee jaar werd proefgedraaid in Brabant. De gezinsadvocaat richt zich op (hetero)stellen met kinderen in een lastige scheiding, waarbij een gedragswetenschapper en advocaat de stellen bijstaan om hen zo harmonieus mogelijk uit elkaar te laten gaan, in het belang van hun kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat de gezinsadvocaat uitstekend werkt en vrijwel altijd voorkomt dat partners elkaar voor de rechter de tent uitvechten.
Maar tijdens het onderzoek viel het de onderzoekers op dat vaders bij een vechtscheiding slechter af lijken te zijn dan moeders, met name bij complexe scheidingen. Het scheidingsproces vindt namelijk plaats in een vrijwel totale vrouwelijke professionele omgeving, zoals jeugdzorg, waarbij er geen oog is voor de mogelijke bevoordeling van moeders. Het Nederlandse systeem gaat er nog steeds vanuit dat de moeder de meest natuurlijke verzorger is, aldus de onderzoekers.
Het probleem wordt vergroot doordat gescheiden stellen vaak noodgedwongen langer samen wonen door een gebrek aan woningen:
Hoewel het onderzoek onder dertig stellen beperkt is in omvang, zijn de verschillen in de gezondheid van vaders en moeders dusdanig groot dat er meer onderzoek naar gedaan moet worden, vinden de onderzoekers.
Vaders klagen er al jaren over dat ze slechter af zouden zijn bij vechtscheidingen, bijvoorbeeld bij de verdeling van de omgang met de kinderen. Hier is weinig direct onderzoek naar gedaan, aldus hoogleraar familie- en jeugdrecht Paul Vlaardingerbroek. Wel ziet hij dat rechters inmiddels meer oog krijgen voor de positie van vaders, mede doordat zij een steeds grotere rol spelen in de opvoeding van de kinderen.
In 2018 leverde voorzitter André Rouvoet van het platform Scheiden zonder Schade ook al kritiek op de werkwijze van de hulpverlening bij vechtscheidingen. Medewerkers brachten kinderen bij een vechtscheiding onder bij een van de twee ouders in de hoop rust te brengen in het gezin. In de praktijk betekende dit vaak dat de kinderen naar de moeder gingen en hun vader nauwelijks nog zagen.
Deskundigen die vechtscheidingen bestuderen geven de klagende vaders de laatste jaren steeds vaker gelijk en de rechters lijken dit signaal ook op te pikken.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.