Terug

Volg Hart van Nederland

Veel mensen geven energietoeslag weg aan minderbedeelden: 'De solidariteit in Nederland is heel goed'

nieuws

28 okt 2022, 19:34

Vanwege de hoge energieprijzen krijgen bijna alle huishoudens van de overheid 190 euro als compensatie in zowel november als december. Voor veel mensen zal dit een verademing zijn, maar er zijn er ook mensen die de toeslag wel kunnen missen en het graag willen doneren aan mensen die het harder nodig hebben. Bij het Kansfonds stromen de donaties binnen en stond de teller vrijdagmiddag al op zo'n 92.000 euro.

Het Kansfonds boog zich over de vraag: hoe kunnen wij mensen die in de knel komen helpen? "We besloten organisaties te helpen die midden in de samenleving staan, die in de haarvaten van de samenleving zitten van de wijken waar gezinnen wonen die deze problematiek ervaren", legt Henriëtte Hulsebosch, directeur van het Kansfonds, uit aan Hart van Nederland. "Die organisaties kunnen wij helpen met het vullen van noodpotjes."

De energietoeslagen worden pas in november en december uitgekeerd, dus dat er nu, in oktober, al zoveel geld is gedoneerd, vindt Henriëtte "hartverwarmend". "Na de oproep in Hart van Nederland begin oktober hebben we al veel donaties gekregen. Het is fantastisch om te zien dat de solidariteit in Nederland heel goed is. 92.0000 euro is een fantastisch mooi bedrag. Ik word er heel blij van dat zoveel mensen zeggen: ik kan het ook wel gebruiken, maar ik zie ook dat er mensen zijn die het harder nodig hebben."

'Voelt niet goed'

Dat vindt ook Astrid Leenheer uit Berkel en Rodenrijs. Zij slingert de verwarming alleen aan als het echt standje vrieskou is in huis en als er een prettige temperatuur is bereikt, gaat de verwarming gelijk uit, met het kacheltje in de woonkamer aan pakken zij en haar man hun dekentjes om er warmpjes bij te zitten. Hun energienota is ook hoog, maar het zorgt er niet voor dat zij in de knel komen, legt Astrid uit. "Als ik nu 190 euro krijg, voelt dat voor mij niet goed. Ik bespaar wel en toch is mijn mijn energienota hoog, maar ik krijg geen aanmaningen in de bus, zoals ik wel hoor van mensen die het echt niet kunnen betalen. Dus ik vind dat het niet bij mij hoeft te komen, want ik kan het nog opbrengen."

Astrid hoopt dat zoveel mogelijk mensen hetzelfde doen. "Denk eens na, misschien kan jij je hart over je hand strijken, van: het is mooi meegenomen, maar ik geef het liever aan bijvoorbeeld de Voedselbank."

'Wij hebben het niet nodig, gelukkig'

Een rondvraag op straat wijst uit dat er veel mensen er net zo over denken als Astrid. "Ja, wij doneren het bedrag aan het Kansfonds", vertelt een man voor de camera van Hart van Nederland. "Wij hebben het niet nodig. Gelukkig."

Een andere voorbijganger vindt het ook een goed idee om de toeslag te doneren. "Ja, dat zou ik zeker doen. Omdat ik het niet nodig heb. Ik heb genoeg geld om die rekening te betalen. Als ik mensen kan helpen, doe ik dat graag."

Wat doet Nederland?

Niet alleen mensen op straat gaan de compensatie weggegeven. Ook leden van het Hart van Nederland-panel willen het geld doneren aan een goed doel. Uit het panel onder ruim 2.800 mensen blijkt dat 13 procent de toeslag niet nodig heeft. Daartegenover staat dat ruim een kwart (28 procent) het geld heel hard nodig heeft. Voor de helft (51 procent) is het geld wel welkom maar zouden ze het ook zonder de toeslag redden.

Tekst gaat verder onder de video:

Wat doet Nederland: energietoeslag houden of weggeven?
1:04
Wat doet Nederland: energietoeslag houden of weggeven?

Negen op de tien deelnemers van het panel denkt wel dat zij het geld zelf gaan houden. "Mooi dat we gecompenseerd worden voor de stijgende energieprijs maar het leven wordt ook duurder, zoals de boodschappen en diesel, dus ik zie dit als een algemeen steuntje in de rug", aldus een respondent.

Een klein deel (3 procent) geeft aan het geld wel te overmaken naar een goed doel. 7 procent denkt er over na om het geld weg te geven maar heeft de knoop nog niet doorgehakt. "Ik kijk de komende maanden nog even aan", zegt een panellid.

Meedoen aan het panel?

Ook meedoen aan het Hart van Nederland-panel? Aanmelden kan via deze link. Bent u al lid en zijn uw gegevens gewijzigd? Dan kunt u dat via deze link aangeven.

Aanmelden

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.