Terug

Volg Hart van Nederland

Verwachte loongolf na NS-deal is 'een ramp voor de economie'

nieuws

12 sep 2022, 13:29

De stakingen bij de Nederlandse Spoorwegen hebben zijn vruchten afgeworpen. Goed nieuws voor de duizenden NS-medewerkers die een loonstijging van bijna tien procent krijgen, maar minder goed nieuws voor de loongolf in Nederland. "Het is een ramp voor de economie", vertelt econoom Cor Molenaar aan Hart van Nederland.

Het is na de NS-stakingen van afgelopen weken duidelijk geworden: een staking kan effectief zijn als je een loonsverhoging eruit wil slepen. Toch kan deze ontwikkeling funest zijn voor een loongolf die hierdoor door deskundige wordt verwacht. "Een loongolf lijdt tot kosten en wakkert de inflatie verder aan. Wanneer de lonen stijgen, stijgen de prijzen mee en dit moet vervolgens weer gecompenseerd worden". Econoom Molenaar noemt de verwachtte loongolf "een spiraal van hogere prijzen".

'Politiek moet met oplossingen komen'

"We willen geld in het loonzakje, maar met iedere euro aan loonsverhoging gaat er bijna de helft via belastinggeld naar de overheid". Als het aan Molenaar ligt moet de politiek met andere oplossingen komen om de crisis te verhelpen. "Als de overheid bijvoorbeeld de energiebelasting van 35,7 procent afschaft zijn wij veel effectiever uit. Ook zal het een hoop schelen als de btw van groente en fruit wordt verlaagd of naar nul procent wordt gezet."

Nederlanders hebben steeds meer minder geld te besteden dus maatregelen vanuit de overheid zijn hard nodig, denkt econoom Molenaar. "Er zijn talloze bedrijven die in de problemen komen door hoge energiekosten, geef deze mkb'ers leningen die op termijn afgelost hoeven te worden. Zie het als een steun die er was tijdens de coronacrisis. Ook zou de minima die niet rondkomt door de torenhoge inflatie toeslagen moeten krijgen".

Ondanks dat NS-medewerkers nu tien procent loonstijging krijgen, staakten ze niet alleen voor het loon. "Het ging óók om de arbeidsomstandigheden; om de achterlijke uren en de dubbele onregelmatigheden", vertelt Petra de Beij, persvoorlichter bij vakbond VVMC aan Hart van Nederland. "We hebben op dit moment een extreem hoog ziekteverzuim bij de NS en dit komt ergens vandaag".

Meer doen voor de Nederlander

Hoe dan ook, aan de crisis in de samenleving moet iets gedaan worden. "Als het zo doorgaat, gaan met met z'n allen naar de knoppen", vreest Molenaar. Steeds meer Nederlanders moeten noodgedwongen bezuinigen; gaan niet meer op vakantie, kopen minder in de supermarkt, douchen koud en niet. "Oneerlijk", vindt Molenaar. "Ook de overheid moet gaan bezuinigen. Ze geven geld uit om waar dan ook te helpen, maar helpen niet de Nederlander".

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.