nieuws
21 nov 2019, 19:58
In Amerika en Duitsland kon het al en per vandaag in Nederland ook: jezelf via een polis verzekeren van een extra financiële buffer na diagnose kanker. Dat geld kan je gebruiken voor extra zorg, een experimentele behandeling, een laatste verre reis of tijdelijk minder werken om meer voor je zieke partner of kind te zorgen. Merel is samen met haar huidige man Sander de initiatiefnemer achter deze Carpe Diempolis. In 2002 kreeg haar zoon Joël (7), uit een eerdere relatie, acute lymfatische leukemie. De jaren erna waren slepend en na vele behandelingen overleed hij in 2007. Merel: "Ik moest toen met regelmaat een beroep doen op familie, vrienden en bekenden om mijn tweede zoontje op te vangen, die in één klap in de schaduw van zijn zieke broer kwam te staan", vertelt Merel. "Als een gezinslid kanker krijgt, is het alsof al het gevoel van zekerheid, veiligheid en geborgenheid wordt weggeslagen. Ook voor volwassenen."
Dit was voor hen de drijfveer om de Carpe Diempolis te beginnen. "Mijn vrouw heeft zich hier heel hard voor gemaakt en ik bracht de kennis van het verzekeringsleven mee. Het is voor ons van groot belang om van het verdriet van het verlies van haar zoon iets positiefs te maken", aldus Sander. Carpe Diempolis is een sociale onderneming, maar wil wel winst maken. "50 % doneren we aan het KWF."
Het KWF deed navraag bij haar achterban en vroeg of er wel behoefte is aan zo'n polis? "Uiteraard hebben wij dat gecheckt, voordat wij deze samenwerking aangingen. Wat bleek: mensen hebben financiële stress na de diagnose kanker. Ze hebben zo'n polis gemist, via deze verzekering voor de 'extra's' zouden zij bijvoorbeeld meer financiële ruimte hebben om vaker mee te gaan naar het ziekenhuis of desnoods nog een keer samen op vakantie te gaan. Geen enkele andere verzekering zou je daarvoor iets uitkeren", zegt Mischa Stubenitsky, woordvoerder bij het KWF. Sander: "Als je partner of kind zo ziek is, wil je misschien wel minder werken? Via onze polis krijg je na diagnose het verzekerde bedrag in een keer op je rekening". De polis loopt af op het moment dat de leeftijd van 65 jaar verstrijkt, juist wanneer de statistieken voor het krijgen van kanker omhoog gaan. "Daarvoor hebben we gekozen omdat onze polis anders meer dan honderd euro per maand zou kosten; onhaalbaar. Wij richten ons op jonge mensen, die in hun werkende leven te weinig vermogen hebben om zo'n klap op te vangen."
Afhankelijk van de leeftijd en het bedrag dat wordt verzekerd leggen klanten voor de polis tussen de 13 euro en 33 euro in om een bedrag variërend van 25.000 euro tot 50.000 euro te verzekeren. Kinderen onder de 18 jaar zijn automatisch meeverzekerd. "Een appeltje voor de dorst", zegt Mirjam van Belzen, van de Nederlandse Federatie van kankerpatiënten organisaties. "Het is een mooi initiatief, maar geen oplossing voor het grotere probleem wat hierachter schuilt. De huidige verlofregeling is gewoon niet afdoende. Kanker is heel complex, kan heel lang duren, terwijl je maar 2 weken betaald of 6 onbetaald verlof krijgt. Maar wat als je alleenstaande moeder bent? Of je werkt voor jezelf? Dit moet hoger op de politie agenda. Wij vinden dat de overheid hier een faciliterende taak op zich zou moeten nemen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.