nieuws
15 apr 2021, 21:34
In de gracht in Utrecht hangt de eerste visdeurbel van de planeet, en dat maakt mensen over de hele wereld nieuwsgierig. In twee weken tijd is er van Australië tot aan Canada ruim 32.000 keer op de visdeurbel gedrukt.
De visdeurbel, die eigenlijk een onderwatercamera is, hangt sinds twee bij de Weerdsluis en zorgt ervoor dat vissen naar de andere kant van die sluis kunnen zwemmen. Ieder jaar trekken vissen via de Oudegracht richting de Kromme Rijn om eitjes te leggen. Maar in het vroege voorjaar stuiten ze tegen de Weerdsluis.
Die wordt in die periode niet vaak geopend, omdat er dan maar weinig boten zijn. Daardoor moeten vissen lange tijd wachten tot ze weer door kunnen zwemmen. Het gevaar hiervan is vervolgens dat ze kunnen worden opgegeten door vogels.
Daar moet een oplossing voor komen, dacht ecoloog Mark Heukelum. Hij bedacht daarom de visdeurbel. Mensen kunnen via de website van de gemeente www.visdeurbel.nl meekijken met een livestream. Op het moment dat mensen zien dat er vissen voor de sluis liggen te wachten, kunnen ze op een knop - 'de deurbel' - drukken zodat de sluiswachter hiervan op de hoogte is.
Tot nu toe is er ruim 32.000 keer op de deurbel gedrukt en is al 735.000 keer op de website gekeken. "Maar we gaan niet bij iedere druk op de knop de sluis openen. Het is bovendien een monumentale sluis die met de hand opengedraaid moet worden", zegt een woordvoerder van de gemeente. De sluis gaat in ieder geval twee keer per dag open, en als er op momenten veel mensen aanbellen kan het zo zijn dat hij vaker opengaat.
De woordvoerder benadrukt dat de camera er ook hangt om mensen te laten inzien wat zich in de gracht afspeelt. En niet alleen mensen uit Utrecht kijken mee, maar ook in onder meer Australië, Canada, de Verenigde Staten, Duitsland en Rusland zijn ze in de beelden geïnteresseerd. "Die grote interesse is boven verwachting", aldus de woordvoerder. "Ons doel om mensen te attenderen op het onderwaterleven is zo wel bereikt."
Stadsecoloog Anne Nijs laat daarbij weten dat de beelden veel kunnen betekenen voor onderzoek naar de manier waarop vissen migreren door de rivieren. "We hopen zo te weten te komen wat voor vissen er leven en wanneer ze precies langskomen", zegt ze.
De visdeurbel hangt nog in het water tot en met eind mei.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.