Terug

Volg Hart van Nederland

Vroegere opsporing baarmoederhalskanker redt levens

Vroegere opsporing baarmoederhalskanker redt levens

nieuws

25 jan 2017, 21:45

Jaarlijks overlijden tweehonderd Nederlandse vrouwen aan baarmoederhalskanker. Een deel daarvan kan voorkomen worden als vrouwen zich eerder laten onderzoeken. Dat zegt het RIVM in het kader van de Europese Baarmoederhalskanker-preventieweek. Alle Nederlandse vrouwen tussen de 30 en 60 jaar krijgen eens in de vijf jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Slechts 60 procent van de vrouwen geeft hier ook daadwerkelijk gevolg aan. Het RIVM wil dit aantal verhogen door middel van een zelftest. "Voor sommige vrouwen is het laten maken van een uitstrijkje erg moeilijk", legt Annemiek van Bolhuis, directeur Volksgezondheid en Zorg bij het RIVM, uit. "Dit komt bijvoorbeeld door vervelende seksuele ervaringen in het verleden, of omdat het maken van een uitstrijkje moeilijk gaat."

Huisarts alleen bij verhoogd risico baarmoederhalskanker

Deze vrouwen kunnen een zelfafnameset aanvragen. Het zelf afgenomen materiaal wordt getest op de aanwezigheid van hoog risico Humaan Papilloma Virus (hrHPV), hrHPV is de veroorzaker van baarmoederhalskanker en komt bij ongeveer vijf op de honderd vrouwen voor. "Als bij de test blijkt dat er hrHPV wordt gevonden, kunnen zij alsnog een uitstrijkje laten maken bij de huisarts."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.