Terug

Volg Hart van Nederland

Waar komen al die bedwantsen toch ineens vandaan?

nieuws

7 aug 2019, 19:48

Het is een nachtmerrie voor veel vakantiegangers, de bedwants. Het kleine bijtgrage beestje wordt steeds vaker in ons land gevonden. Maar waar komen de insecten toch vandaan? De bedwants, een bloedzuigend insect van een halve centimeter groot kan erg vervelend en een hardnekkig probleem zijn. De wants leeft van het bloed van onder andere de mens. Hij prikt met zijn steeksnuit door de huid, zuigt bloed en injecteert verdovende en antistollende stoffen. Dat leidt tot wondjes en jeukbulten.

Jeugdherberg en dure hotels

De bedwants laat zich niet tegenhouden door fanatiek poetsen. Omdat het diertje zo klein is, kan het zich makkelijk verstoppen in de plooien van beddengoed en matrassen, maar ook het behang of holle bedspijlen zijn favoriete plekken. Het beestje komt voor in goedkope jeugdherbergen maar ook in dure hotels. En daar ligt ook gelijk het probleem. We slapen te veel in hetzelfde bed. Mede door de opkomst van air-bnb en kleine hotels lijkt de bedwants zich steeds verder te verspreiden. Doordat 'we' steeds vaker in elkaars bed slapen, is het voor het kleine beestje makkelijk om zich te verspreiden.

Schade verhalen

Het Euro Hotel Rotterdam erkent dat het een bedwantsprobleem heeft, maar zegt hard te werken aan de bestrijding van de beestjes. Ook De Zeeuwse camping Oostappen Marina Beach, waar Abel met zijn gezin verbleef, laat weten een externe onderzoeker te hebben ingehuurd, maar geen bedwantsen te hebben gevonden. Abel probeert nu via de geschillencommissie zijn schade alsnog te verhalen op camping.

Geen ziektes

De bedwants kan in principe overal prikken, maar de benen lijken favoriet. De steekwondjes hebben veel weg van muggenbulten: kleine, rode bultjes. De wondjes genezen over het algemeen snel, soms komen huidinfecties voor of worden de bultjes open gekrabd waardoor littekens ontstaan. De rode vlekjes zijn pas na enkele weken volledig verdwenen. Het is slechts een schrale troost maar in tegenstelling tot andere bloedzuigende insecten als sommige muggen en vlooien, kan de bedwants geen ziektes overbrengen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.