Terug

Volg Hart van Nederland

Waarom is er zo veel gedoe over geluid Rammstein? '103 dB is twee keer zo hard'

Waarom is er zo veel gedoe over geluid Rammstein? '103 dB is twee keer zo hard'

nieuws

6 juli 2023, 15:55

De ophef over de concerten van de Duitse metalband Rammstein, in Groningen, kan je niet ontgaan zijn. De gemeente Groningen verleende een eenmalige vergunning aan de band om meer lawaai te mogen maken dan normaal is toegestaan. Volgens Stichting Natuurbeschermingswacht zou dit gehoorschade aan de natuur en het publiek veroorzaken. Toch besloot de rechtbank dat de concerten door mogen gaan.

Door de vergunning mag het geluid van het concert 103 decibel (dB) zijn in plaats van 100 dB. Waarom is er zoveel gedoe om 3 dB meer?

De uitspraak van de rechter kwam pas een paar uur voor het concert naar buiten. De rechter oordeelde dat het hogere geluidsniveau geen schade aan de natuur of gehoorschade bij het publiek oplevert. Het verhogen van de geluidsnorm duurt volgens de rechter maar kort, van 20.30 uur tot 23.00 uur.

Dat gehoorschade heel vervelend kan zijn, weet Mathias. Hij kreeg tinnitus door carnaval:

Mathias kreeg tinnitus door carnaval: 'Dagelijkse geluiden doen pijn'
2:03
Mathias kreeg tinnitus door carnaval: 'Dagelijkse geluiden doen pijn'

Verdubbeling van het geluid

Daar is KNO-arts Dennis Kox het niet mee eens. "Het lijkt heel weinig, van 100 naar 103 dB, maar dat is een verdubbeling van het geluid", vertelt hij. "Dat is best hard, en het gaat ook nog om een gemiddelde. Dus er zullen uitschieters van boven de 103 dB bijzitten."

De dB geeft de grootte van een geluidsniveau aan. Bijvoorbeeld: een druppelde kraan is rond de 20 dB, een normaal gesprek tussen meerdere personen 60 dB en een goederentrein die voorbij raast 90 dB.

Als geluid toeneemt, of harder wordt, worden er natuurlijkerwijs ook meer dB gemeten. Aan de hand van een logaritmische schaal worden de dB's bepaalt, dat houdt in dat er een exponentiele toename is, in plaats van een constante toename. Bijvoorbeeld: 50 dB + 50 dB = 53 dB, en 60 dB + 60 dB = 63 dB.

De Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar het kabinet om alle muziek in kroegen en bij concerten maximaal 100 dB te laten zijn. Dat advies werd niet opgevolgd omdat het kon leidden tot "onwerkbare situaties". Daarom is er nu dus geen officiële regelgeving.

Ondanks het gebrek aan regelgeving vindt Kox het bijzonder dat de gemeente Groningen er toch voor heeft gekozen een vergunning van 103 dB te verlenen. "Dit is zeker niet in lijn met de rest van Nederland. Hoe langer je hard geluid hoort, hoe meer kans op gehoorschade. Als je er een heel concert staat heb je kans op gehoorschade. Ook al bij de 100 decibel."

Tips

Omdat toch genoeg mensen naar de concerten zullen gaan, heeft de arts een aantal tips.

"Doe oordopjes in en zorg dat je niet te lang bij de boxen staat. Wat ook kan helpen is af en toe het harde geluid uitgaan. Dan heb je even geen herrie aan je oren."

Het harde aantal decibels en het vuurwerkgeknal zijn niet de enige reden waarom het concert onder vuur ligt. In de Martinistad is een demonstratie aangekondigd tegen 'de verkrachtingscultuur in Groningen'. Zanger Till Lindemann wordt door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.