nieuws
5 okt 2018, 23:19
Verdomme, shit, fuck. Nederlanders vloeken maar wat graag. In 'Het Groot Nederlands Vloekboek' zijn al deze scheldwoorden samengebracht en voorzien van een toelichting op hun betekenis en herkomst. "Wij Nederlanders schelden met ziektes en eigenlijk alleen het Jiddisch doet dat ook. Waarom wij dat doen en alle anderen niet, dat is niet zo duidelijk," legt taalwetenschapper Marten van der Meulen uit. Hij is een van de schrijvers van het boek. "Het is een volstrekt persoonlijke selectie van de vloek- en scheldwoorden die wij het meest interessant vonden, die de illustrator het meest beeldend vindt of die lekker bekken." De Bond tegen vloeken kijkt met gemengde gevoelens naar het scheldwoordenboek. "Het boek geeft natuurlijk ook heel veel feitjes en interessante achtergronden bij verschillende woorden weer, maar de manier waarop het gepresenteerd wordt is een ander verhaal," vertelt Rens Bravenboer van de bond.
Hoe vaak vloeken Nederlanders nu eigenlijk? En welke woorden gebruiken we dan het liefst? Die vraag legden we voor aan de ruim 1900 deelnemers van ons Wat vindt Nederland-panel. Op de vraag hoe vaak zegt 36% nooit te vloeken. Iets meer dan de helft (57%) vloekt af en toe, maar niet vaker dan tien keer per dag. Slechts 2% vloekt de hele dag door. Als we vloeken, dan doen we dat het liefst met het woordje 'shit', zegt 27%. 'kut' wordt gebruikt door 24% van de respondenten en 26% scheld het liefst met 'godverdomme'. Als netter alternatief voor deze woorden wordt 'Gloeiende, gloeiende, gloeiende gloeilamp' aangedragen. Overigens vindt 94% dat het gebruik van een ziekte als scheldwoord echt niet kan.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.