Terug

Volg Hart van Nederland

 2350 kilometer fietsen voor daklozen door aardbeving in Turkije, Enschedese vriendinnen doen het

2350 kilometer fietsen voor daklozen door aardbeving in Turkije, Enschedese vriendinnen doen het

25 juli 2023, 17:25

Een tocht van 2350 kilometer fietsen om geld in te zamelen voor slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Dat zijn de Enschedese Sümeyye Sahin en Filiz Ilmaz van plan. Op 2 september starten ze hun tocht door vier Europese landen.

Voor de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië kende de dames elkaar niet. "Het begon met het inzamelen van spullen in februari. Daar ontmoette ik Filiz en er was direct een klik", zegt Sahin tegen RTV Oost.

Beide dames raakten betrokken bij de inzamelactie, maar hebben geen familie of vrienden verloren bij de aardbeving. Het onderlinge contact verliep gelijk al goed. "Dat zorgt ervoor dat we dit avontuur met elkaar aangaan", zegt Filiz.

Het idee van de fietstocht kwam van Filiz en Sahin zag dit gelijk zitten. "We doen het omdat we er veel bereik mee kunnen krijgen. Dit omdat we door verschillende landen gaan en alles documenteren", zegt Filiz.

Het duo probeert via een crowdfunding geld in te zamelen om hun reis te bekostigen. "Het mooiste zou zijn om op een hybride fiets erheen te gaan. Dat trapt toch net wat makkelijker, zegt Sahin lachend.

In september komt er nog een crowdfunding online. Deze is bedoeld voor het daadwerkelijke goede doel waar ze voor fietsen, de Yuva-stichting. De stichting zet zich in om huizen te bouwen voor mensen die het nodig hebben. Een huis kost ongeveer 8.500 euro. De dames stellen in ieder geval geen streefbedrag een hun actie. "Als we tweehonderd huizen bouwen, is dat prima, maar als het er twee zijn, dan ben ik ook tevreden", zegt Sahin.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.