Terug

Volg Hart van Nederland

Mes en boksbal-emoji: dit is hoe de politie online speurt naar crimineel gedrag van jongeren

Mes en boksbal-emoji: dit is hoe de politie online speurt naar crimineel gedrag van jongeren

3 juli 2023, 14:00

Instagram, Snapchat, Tiktok, YouTube en Telegram zijn voor de politie bronnen om crimineel gedrag van jongeren te volgen. Jeugdagenten kijken op deze manier mee naar wat kinderen en tieners uit hun wijk online zetten. Op deze manier signaleren ze trends, sporen ze strafbare feiten op, leggen verbanden en proberen crimineel gedrag te voorkomen.

In het district van de politie-eenheid Rotterdam-Rijnmond is een speciale kamer hiervoor ingericht. Agenten zitten hier om online hun wijk te surveilleren. Rijnmond liep een dag met de speurders mee, die nauw samenwerken met jongerenwerkers en rechercheurs die in beslag genomen telefoons kunnen uitlezen.

Senior jeugdagent Barbara vertelde aan de regionale omroep over haar ervaringen. "Ik zie filmpjes van extreem geweld voorbijkomen en ook Telegram-groepen waar wapens worden verkocht. Ook komen heftige pornobeelden voorbij die al door jonge kinderen van 12 en 13 jaar worden gedeeld."

Pas als ze iets strafbaars ziet, mag ze hier verder induiken. De recherche kan haar ook om advies vragen. Verder zijn er nog een aantal regels: Barbara mag alleen kijken op openbare profielen, niemand permanent volgen en geen persoonlijk dossier opbouwen van het surfgedrag.

Mes, boksbal en vuurwapen

De politie houdt ook speciale Instagramaccounts van groepen die bijhouden met welke mensen ze ruzie hebben in de gaten. Zo is er, in de vorm van verschillende icoontjes, te zien hoeveel mensen door de groepen zijn neergestoken (met een mes-emoji), hoeveel mensen zijn geslagen (met een boksbal-emoji) en zijn beschoten (met een vuurwapen-emoji). "Het is geen bluf, want ze delen het bewijs zelf in video's. Maar veel jongeren doen hier geen aangifte van."

Om op een laagdrempelige manier in contact te komen met de jongeren spelen sommige agenten games op de Playstation 5 waar ze het gesprek aangaan. "Het internet zit vol ranzigheid, wat we moeten aankaarten en bespreken. Het doel hiervan is niet om ze achter de tralies te krijgen. Met de nodige hulp, hopen wij dat ze een positieve draai aan hun leven kunnen geven" , vertelt Barbara aan Rijnmond.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.