3 juli 2023, 17:47
In de provincie Drenthe zijn veel hunebedden te vinden. Om erachter te komen waarvoor hunebedbouwers het gebied rondom het hunebed gebruikten, doet de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek bij Hunebed D29 in Borger.
Onder leiding van professor dr. Daan Raemaekers doen studenten van de opleiding archeologie onderzoek. Dit gaat ongeveer drie weken duren. "Een hunebed bestond uit een grafkamer van stenen en daaromheen een zandheuvel. Die heuvels zijn grotendeels weg", vertelt Raemaekers aan RTV Drenthe. "Wij gaan hier kijken of die bewaard zijn gebleven. Want wij willen beter begrijpen hoe de zandheuvels er vroeger uitzagen."
De studenten hebben tot nu toe alleen nog maar natuurstenen gevonden. "We zijn nog maar net begonnen met het zeven van de aarde. Dat doen wij met aarde wat we uit de bodem scheppen, om te zien wat er tussen zit", vertelt archeologiestudent Berber Otter.
Voor de studenten is het vooral spannend om te kijken wat je tegenkomt. "Mijn verwachting is dat wij hier geen grote dingen gaan vinden, maar eerder delen van aardewerk en stenen. Ook dat is belangrijk voor het onderzoek." Raemaekers is het hier mee eens en denkt hier geen botten te gaan vinden. "Maar een archeoloog is snel tevreden, want scherven van aardewerk zijn ook informatief."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.