wonen
14 mrt 2024, 15:59
Nu we de lente is ons bol hebben, is het tijd om weer wat frisse lucht in huis te krijgen. En dat doe je natuurlijk het beste met een lenteschoonmaak, of in dit specifieke geval met een lente-opruiming. Professioneel organizer Roshnie Changoer vertelt donderdagochtend bij Radio 538 hoe je dit zo efficiënt mogelijk kan doen.
We kennen inmiddels allemaal wel de beelden uit het televisieprogramma Je Huis Op Orde: bergen kleding op de vloer, tientallen lege verpakkingen in de keuken en een woonkamer waar je nauwelijks nog doorheen kunt lopen. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, kun je er maar beter op tijd bij zijn.
Changoer raadt aan om deze stappen te doorlopen:
Allereerst is het belangrijk dat je per categorie opruimt en niet per ruimte. "Dus dat betekent dat je niet een kledingkast opruimt, maar de categorie 'kleding en accessoires'", zegt Changoer. Vervolgens trek je al je kasten leeg en verzamel je alle spullen die te maken hebben met de categorie die je aan het opruimen bent. Groot voordeel hiervan: je kunt gelijk een doekje over alle planken halen.
Heb je al je spullen verzameld, categoriseer ze dan. Dus: de broeken bij de broeken, de t-shirts bij de t-shirts en zo verder. Schrijf alle categorieën apart op schilderstape. Dit komt later weer van pas.
Nu het moeilijkste van allemaal: keuzes maken. "Wees heel kritisch. Stel jezelf vragen als: word ik er echt blij van? En pas ik het nog, draag ik het nog?", zegt de professionele opruimster.
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Nu heb je alle spullen die je wilt houden, gecategoriseerd. Dat betekent dat je alles weer kunt inruimen. Pak de schilderstape van stap 2 en plak alle categorieën op planken, deuren en lades. Zo heb je goed overzicht waar alles komt.
Ook is het handig om voor bepaalde dingen systemen te bedenken. Heb je bijvoorbeeld allemaal halfvolle zakken pasta, gooi ze dan bij elkaar in een container. Dat bespaart direct ruimte.
Verder is het handig om alles te labelen. Zo weet je precies wat waar inzit en hoef je niet meer elke doos ondersteboven te keren. Ook kun je bij etenswaren de houdbaarheidsdatum noteren.
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.