Terug

Volg Hart van Nederland

Recordbedrag aan schade door extreem weer: zo voorkom je het

wonen

11 mei 2023, 13:18

Extreem weer heeft vorig jaar een recordbedrag aan schade veroorzaakt in Nederland: ruim 886 miljoen euro. Het Verbond van Verzekeraars meldt dat in de donderdag verschenen Klimaatschademonitor. Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer, dus hoe zorg je er zelf voor dat je zo min mogelijk schade krijgt?

Veruit de meeste schade (714 miljoen euro) werd veroorzaakt door de drie stormen die in februari een spoor van vernieling trokken: Eunice, Dudley en Franklin. Het schadebedrag door de stormen kwam aanzienlijk hoger uit dan de ruim 500 miljoen euro waar de verzekeraars in eerste instantie op rekenden.

Bij restaurant De Wolfshoek was de schade door storm Eunice aanzienlijk:

Restaurant De Wolfshoek grote ravage na storm Eunice: 'Het was verschrikkelijk om mee te maken'
2:00
Restaurant De Wolfshoek grote ravage na storm Eunice: 'Het was verschrikkelijk om mee te maken'

Hoe voorkom je zelf schade?

"Extreme neerslag en storm kosten de samenleving steeds meer geld. De impact van klimaatverandering is evident. Dus we moeten alles op alles zetten om Nederland klimaatbestendiger te maken", zegt algemeen directeur Richard Weurding van het verbond in een verklaring.

Zit er een storm aan te komen? Probeer schade dan te voorkomen met deze tips:

  • Zet tuinmeubilair en parasols binnen of maak ze goed vast. Zorg ook dat bloempotten, vuilcontainers, pergola’s en barbecues niet kunnen omwaaien.

  • Onderhoud de bomen in jouw tuin, want ieder jaar zorgen afbrekende takken voor veel schade.

  • Controleer of dakpannen en daklood niet los liggen of verschoven zijn. Controleer ook de bevestiging van dakkoepels, golfplaten, satellietschotels, vlaggenmasten en antennes.

  • Plaats auto's, indien mogelijk, niet onder een boom als er storm op komst is.

Meer tips vind je hier.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Wat kun je op korte termijn doen om schade door overstromingen te voorkomen?

  • Verplaatsen auto/motor:

    Breng de auto/motor naar een hoger gelegen plaats in de gemeente c.q. wijk zodat er geen gevaar bestaat dat de auto/motor bij hoger water deels of geheel onder water komt te staan. 

  • Verhogen bezittingen:

    Breng de meest kostbare bezittingen naar een hogere verdieping in het gebouw en zorg dat de niet direct verplaatsbare inboedel en goederen doormiddel van klossen/kratten hoger worden geplaatst. Bind gordijnen/vitrages op, zodat ze niet direct in het water hangen bij een overstroming. 

  • Waterpomp:

    Schaf een waterpomp aan en plaats die op een direct bereikbare plaats om bij een beginnende overstroming binnendringend water naar buiten te pompen. Test jaarlijks de werking van de waterpomp. 

  • Zandzakken:

    Het komt voor dat door hevige regenval straten blank komen te staan. Als jij op de begane grond, aan de straat woont is het verstandig om zandzakken bij de hand te hebben. In geval van noodweer helpen deze zandzakken om het water van buitenaf tegen

Meer tips vind je hier.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.