Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlanders verlangen na overname Twitter weer naar het gezellige Hyves

Entertainment

18 nov 2022, 20:21

Twitteraars zijn in rep en roer. Op het sociale medium is vrijdag 18 november #RIPTwitter trending omdat ze verwachten dat Twitter binnenkort kopje ondergaat. Honderden werknemers zijn opgestapt na een ultimatum van eigenaar Elon Musk. Nederlandse gebruikers verlangen daarom allemaal maar naar één ding: de terugkeer van Hyves.

Ken jij dit medium nog? Meer dan tien jaar geleden maakten we massaal gebruik van Hyves. We stuurden 'krabbels' en glitterplaatjes, en we pimpten ons profiel met iconische, voorgekauwde templates. Toen Hyves na negen jaar stopte, zorgde dit voor veel verdriet bij gebruikers, waaronder bij Antje van Erkelens die we allemaal kennen van Man Bijt Hond. Nu een mogelijk einde van Twitter lijkt te naderen, is er weer stille hoop bij Nederlanders voor een herstart van Hyves. Daarom zet Hart van Nederland een aantal functies op een rij die je vast hebt gemist.

Profiel pimpen

Hetgeen wat we natuurlijk erg missen is dat we ons profiel zo mooi kunnen pimpen. Er waren oneindig veel mogelijkheden om dit op te fleuren met bijvoorbeeld een iconische, voorgekauwde template of een achtergrondfoto van onze favoriete idool. Want wie ging nou voor de standard-oranje achtergrond?

Soms proberen we ook nog ons profiel terug te vinden om te kijken wat voor gênante keuzes we hebben gemaakt, zo ook Emma Roest. Zij twitterde in september nog: "HAHA ik heb mn oude hyves profiel gevonden. Ik cringe zo hard haha."

Tikken en krabbels

"Mocht het echt #RIPtwitter zijn, stuur me dan even een krabbel op Hyves", tweet Lars van Schaik. Het begrip 'krabbels' is niet weg te denken uit onze Hyves-ervaring. Onderaan je profiel pronkten deze berichtjes. Je vrienden, familie, buren, klas- of teamgenoten konden deze op je profiel achterlaten, bijvoorbeeld om je te feliciteren met jouw verjaardag. En natuurlijk kon dit bericht niet alleen bestaan uit tekst. Hoe meer passende gifjes en smiley's, hoe beter.

Daarnaast konden we niet alleen krabbels sturen, maar we konden ook iemand tikken. Het is te vergelijken met porren op Facebook. Volgens Hyves was een tik 'meer dan duizend woorden'. Tijdens het tikken kon je bijvoorbeeld 'knipogen naar' of iemand 'kietelen'. Helaas, kon je dit dagelijks maar tien keer doen.

R+R=back

De legendarisch smileys kunnen natuurlijk ook niet vergeten worden. Er stonden nooit te veel smileys in een krabbel. Met als kers op de taart natuurlijk de headbangende banaan. Onze favoriete, dansende fruitstuk zorgt nog steeds voor een hoge dosis nostalgie en heeft dan ook een speciaal plekje in ons hart veroverd. Zo zegt een twitteraar: "Of we gaan weer terug naar Feestboek? Of kan iemand Hyves nieuw leven inblazen? Ik mis de dansende banaan!"

Had je geen zin in springende emoticons, dan waren er altijd nog de glitterplaatjes die je naar je vrienden kon sturen. Met de mooiste creaties kon je iedereen een fijn weekend wensen, feliciteren en welkom heten op je profiel. De glitterplaatjes schitterden op de Hyvestijdlijn. Ze waren onmisbaar voor de fanatieke gebruikers die er dan bij zetten 'R+R=back', ook wel Reactie + Respect = back. Want iedereen wilde natuurlijk zoveel mogelijke reacties en respect op zijn berichten ontvangen om zo te kunnen pronken met zijn profiel.

Bovenstaande video is 2 november 2022 uitgezonden bij HLF8

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.