Terug

Volg Hart van Nederland

The Tinder Swindler kaart serieus probleem aan: datingfraude kost Nederlanders jaarlijks fortuin

The Tinder Swindler kaart serieus probleem aan: datingfraude kost Nederlanders jaarlijks fortuin

Entertainment

8 feb 2022, 19:59

Heb jij de documentaire The Tinder Swindler al gezien op Netflix? De kans is groot van wel, want de onlangs verschenen film over datingfraude is onwijs populair. In The Tinder Swindler vertelt de Nederlandse Ayleen Charlotte hoe ze erachter kwam dat haar vriend een oplichter was die haar en andere vrouwen veel geld aftroggelde. Ayleen blijkt zeker niet de enige Nederlander bij wie dit de afgelopen jaren is gebeurd.

In de Netflix-documentaire vertellen drie vrouwen uit Noorwegen, Zweden en Nederland hoe ze verliefd werden op diamanthandelaar Simon Leviev uit Israël. Hij leidt een rijkeluisleven en neemt de vrouwen daarin mee.

Na iets meer dan een maand met hen te daten, zegt Leviev in de problemen te zijn gekomen en daardoor geld nodig te hebben. Alle drie de vrouwen vertrouwen hem en maken uiteindelijk honderdduizenden euro's naar hem over.

Maar deze Simon blijkt uiteindelijk helemaal geen diamanthandelaar, maar een datingfraudeur die z'n leven financiert met het geld van de vrouwen. Die bovendien al eerder is veroordeeld.

Vrouw in Turkije

Voor Anton* klinkt het verhaal uit de documentaire bekend. Hij werd dan wel door een andere dader opgelicht, maar de gebruikte strategie vertoonde veel gelijkenissen. "Je wordt vanaf het begin gekneed en klaargestoomd om geld over te maken", vertelt hij.

In totaal maakte de Nederlander meer dan 15.000 euro over naar een vrouw in Turkije. "Ze had het geld nodig om de goudmijn van haar overleden man over te nemen. Daarna zou het wel goed zitten met het geld en zou ze naar Nederland komen." Ze is nooit gekomen.

Grote bedragen

Fraude via datingplatforms zoals Tinder is de afgelopen jaren flink gestegen. In 2016 meldden 128 slachtoffers van datingfraude zich bij de Fraudehelpdesk. In 2021 is dat aantal opgelopen naar 231 slachtoffers. Zij maakten in totaal 7,1 miljoen euro over naar de oplichters. Naast de financiële schade is het realisatieproces na de ontdekking dat je bent opgelicht erg zwaar. De Fraudehelpdesk ziet dat velen schaamte ervaren en in een depressie belanden.

Voor Anton was het verbreken van de internetrelatie ook erg moeilijk. Hij besloot de Turkse vrouw met wie hij chatte overal te blokkeren en z'n simkaart door te knippen. "Ik merkte dat ik nog meer geld wilde sturen. Toen besefte ik dat ik moest stoppen." Voor Anton voelde de relatie te mooi om waar te zijn, "maar wat als het toch waar is?"

Sinds het doorknippen van z'n simkaart heeft Anton nooit meer iets gehoord van de oplichter. Hij heeft bij de politie aangifte gedaan, maar die konden niks met de zaak. Terugkijkend op de digitale relatie die hij had met de Turkse vrouw, snapt Anton niet dat hij er ooit zo in verzeild is geraakt. "Ik ben een nuchtere kaaskop, maar dit is mij toch overkomen." Het overgemaakte geld heeft hij nooit meer teruggezien.

*Anton is een gefingeerde naam, echte naam is bekend bij de redactie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.