panel
28 feb 2024, 22:03
De afgelopen weken heeft Oekraïne het moeilijk om sommige fronten, er zou een groot gebrek zijn aan munitie en troepen. Zo moest het Oekraïense leger zich terugtrekken uit het zwaarbevochten Avdiivka, in het oosten van het land. Als het aan een groot deel van het Hart van Nederland-panel ligt sturen we Nederlandse grondtroepen naar het Oost-Europese land.
De Franse president Emmanuel Macron heeft maandag op een top met Europese landen gezegd dat het wat hem betreft niet uitgesloten is om troepen naar Oekraïne te sturen. "We zullen alles doen wat nodig is om te voorkomen dat Rusland wint", aldus Macron. De Franse Buitenlandminister Stéphane Séjourné zegt dat het hierbij niet gaat om troepen die gaan vechten, maar bijvoorbeeld om te helpen bij het ruimen van mijnen en de productie van wapens in het land.
Hoe denkt Nederland hierover? We vroegen het aan 2.063 deelnemers van het Hart van Nederland-Panel, representatief voor de Nederlandse bevolking. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de deelnemers (44 procent) het goed zou vinden als er Nederlandse grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd.
Wel is die groep verdeeld over wat het takenpakket van de militairen daar zou moeten zijn. 15 procent zou erachter staan als zij daar ook aan gevechtsmissies meedoen. De andere groep (29 procent) denkt dat ze daar alleen ondersteunende functies moeten uitvoeren, zoals het ruimen van mijnen of evacueren van de bevolking als er gevochten gaat worden.
Mensen die FVD stemden zijn me 96 procent het meest tegen het sturen van grondtroepen naar Oekraïne, gevolgd door stemmers van PVV (66 procent), BBB (59 procent), SGP (57 procent) en ChristenUnie (57 procent).
Meer progressieve partijen zijn juist in grote mate voorstander van het de optie om Nederlandse militairen naar Oekraïne te sturen. Zo is 63 procent van de Volt-stemmers daar voorstander van en 60 procent van de D66-stemmers, en is bij beide partijen ruim 23 procent van de stemmers zelfs voor een eventuele vechtmissie. 56 procent van de stemmers van GroenLinks-PvdA wil de optie tot het sturen van troepen openhouden, en houdt 16 procent ook de optie open tot het sturen van militairen om te vechten.
Veel Europese landen voelen echter weinig voor het sturen van troepen naar Oekraïne. Volgens de Nederlandse generaal Onno Eichelsheim is het "nu nog niet opportuun" om te praten over het sturen van militairen naar Oekraïne, maar moeten wel "alle opties" worden opengehouden om Oekraïne te steunen.
De meerderheid van het panel (49 procent) is ook tegen het sturen van troepen richting Oekraïne, zowel in een ondersteunende functie als om te mee te vechten. Een kleine groep van 8 procent heeft er geen mening over.
Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!
Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.
Deel dit artikel
Lees ook
Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen
Nederland trekt 100 miljoen euro extra uit voor granaten Oekraïne
Oorlog Oekraïne begon 2 jaar geleden, meerdere bijeenkomsten vandaag
Dieren in Oekraïne helpen? Je kunt nu virtueel hond, kat of kameel adopteren
Flinke Kamermeerderheid belooft Oekraïne te blijven steunen: 'Zolang dat nodig is'
Oekraïense Julia twijfelt over terugkeer: 'Niemand kan veiligheid garanderen'
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.