panel
8 dec 2023, 09:24
Het Hart van Nederland-panel is sterk verdeeld over de spreidingswet. Uit representatief onderzoek onder 1.766 respondenten blijkt 48 procent voorstander en 48 procent tegenstander van de wet die ervoor moet zorgen dat asielzoekers meer gespreid worden over het land door gemeenten te dwingen deze mensen op te vangen, ook al willen de gemeenten dat niet.
Het belang van de spreidingswet staat volgens VluchtelingenWerk Nederland weer bovenaan de agenda nu de situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel schrijnende vormen aanneemt. De Inspectie Justitie en Veiligheid concludeert dat de situatie onveilig en onhoudbaar is, en wordt de maximale bezetting van 2000 asielzoekers flink overschreden. Daardoor kan niet worden voldaan "aan de meest basale eisen van opvang op het gebied van bed en bad".
Verschillende gemeenten zoals Stadskanaal, Groningen en Den Haag hebben de afgelopen dagen al opvang geregeld voor enkele honderden asielzoekers. De Groningse gemeenten vinden daarbij dat andere gemeenten ook meer moeten doen. Die spreidingswet zou daarbij helpen, is het idee.
Zo'n 48 procent van de mensen uit het panel is het hiermee eens, vooral mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen op D66 (95 procent voorstander), GL-PvdA (92 procent) en CDA (76 procent) hebben gestemd. "Mijn arme gemeente Schiedam doet alles om voldoende mensen te plaatsen en het naburige Delft geen zak", stelt een respondent als belangrijkste reden om achter de wet te staan. "Nederland moet zich diep schamen over Ter Apel, te gênant voor woorden", stelt iemand uit Gilze Rijen. "In de gemeente waar ik woon is al jaren een asielzoekerscentrum, zonder problemen voor zover ik weet."
Tegelijkertijd is een even groot percentage van 48 procent tegenstander van de spreidingswet. Dit zijn vooral stemmers van FVD (98 procent tegenstander), PVV (76 procent) en BBB (67 procent). "Als de spreidingswet er komt is de urgentie om de instroom te beperken weg", aldus een respondent. Een ander ziet in de wet ook geen oplossing: "Spreiding is maar een tijdelijke oplossing. Daarna is het wéér vol. Er zijn géén woningen, zorg is onbetaalbaar, en hebben huisartsen tekort."
Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in oktober in met de spreidingswet. De Eerste Kamer behandelt de spreidingswet, zoals het er nu uitziet, op 16 januari. Maar, aldus een woordvoerder van de senaat, dat is met potlood ingevuld omdat het nog wachten is op wat antwoorden van verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).
Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!
Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.