Terug

Volg Hart van Nederland

Pandemiemaatregelen in wet? Deze Nederlanders willen nooit meer lockdowns

panel

31 mrt 2023, 12:00

Lege straten, dichte scholen en anderhalve meter afstand: drie jaar geleden zat Nederland voor het eerst in lockdown. Inmiddels zijn alle coronamaatregelen afgeschaft, maar misschien niet voorgoed. De maatregelen kunnen namelijk bij een volgend virus weer worden ingevoerd. Hart van Nederland sprak met drie mensen die zonder weemoed terugkijken op de aanpak van de overheid tijdens de coronapandemie.

De Eerste Kamer beslist binnenkort over aanpassingen in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Deze wordt in de volksmond ook wel de 'pandemiewet' genoemd en betekent dat bijvoorbeeld lockdowns makkelijker kunnen worden opgelegd als er weer een pandemie dreigt, mits dat wordt goedgekeurd.

Als het aan Hellen, Hans en Tjeerd ligt, wordt er voor een hele andere aanpak gekozen. "Deze maatregelen nooit weer", zeggen ze.

Hellen (55) is aan een rolstoel gekluisterd en vreest soms dat ze er nooit meer uitkomt. Uitgestelde zorg zette haar leven op z’n kop. Als in coronatijd niet zoveel zorg was afgeschaald, was Hellen nu niet afgekeurd voor werk, denkt ze. "Mijn leven is helemaal stil komen te vallen, door die rolstoel. Terwijl ik altijd heel actief was. Het coronabeleid heeft mijn leven enorm negatief beïnvloed."

Nog voor corona ging Hellen door haar knie. "Ik kwam op de wachtlijst voor een knieprothese. Ik stond daar een half jaar op toen corona kwam." De wachtlijst stond vervolgens stil.

"Lang verhaal kort: pas in maart 2022 gebeurde er wat, en kreeg ik eindelijk die operatie en een knieprothese. Doordat ik zo lang had moeten wachten en mijn been jarenlang in een hoek van 90 graden stond - een zogenaamde 'dwangstand'- was er veel kapot gegaan in mijn knie. Het was helemaal verlittekend."

Maanden van wachten, behandelingen en revalideren volgden. "En nu? Nu kan ik vijftig meter lopen, met een rollator. Van nature ben ik een positief mens, maar dit heeft zo’n impact."

Het wetsvoorstel voor de aanpassing Wet publieke gezondheid is volgens het kabinet bedoeld voor een 'versterkte pandemische paraatheid'. Volgens het kabinet is de wetsaanpassing nodig om snel te kunnen handelen bij een (dreigende) epidemie. Er is dan geen noodverordening of spoedwet nodig, zoals tijdens de coronacrisis het geval was. 

Hans Koppies is orthopedagoog. Volgens hem ondervinden jongeren nog steeds de gevolgen van het coronabeleid. "Je kunt pubers niets ergers aandoen dan hun sociale leven op slot gooien."

Tot op de dag van vandaag werkt de schade door, zegt Koppies: "Op scholen zijn veel problemen met kinderen, qua concentratie en gedrag. Daar zit een duidelijke link met coronamaatregelen."

De puberteit is een vormende levensfase. "Dan moeten kinderen vriendschappen sluiten, fouten maken, uitgaan, sporten, loskomen van hun ouders. Dat is cruciaal. Door sluiten van scholen, sportclubs, de avondklok, plekken waar je samen kon komen, hebben ze dat jarenlang gemist. Dat haal je niet zomaar even in."

Toch wordt scholen bij een volgende pandemie niet uitgesloten. Koppies vindt dat onvoorstelbaar. "Onze kinderen zijn beschadigd en dit moeten we nooit meer zo doen."

Schulden

Tjeerd Langstraat (42) uit Rotterdam is ondernemer. Hij raakte een groot deel van zijn inkomen kwijt door coronamaatregelen en zit nog steeds met schulden. "Bijna 9000 euro aan overheidssteun moet ik nog terugbetalen. Mijn huis ben ik kwijt."

Terwijl het voor corona juist hartstikke goed ging. "Ik werkte als journalist, schreef boeken en was een eigen uitgeverij begonnen die goed liep. Daarnaast werkte ik in de horeca. Toen in 2020 de eerste lockdown kwam en de horeca dicht ging, was ik in één klap dat deel van mijn inkomen kwijt."

In eerste instantie ging het nog wel, zegt Tjeerd. "Ik had nog wat spaargeld en deed vrijwilligerswerk. Maar daarna bleef de horeca steeds maar weer sluiten. En ook mijn andere klussen werden veel minder."

Tjeerd vroeg coronakrediet aan, een lening die je als ondernemer kon krijgen, en kreeg dat. "Maar nu komt het moment dat ondernemers dat geld moeten terugbetalen. Ik weet dat er meer dan 70.000 ondernemers zijn die daar moeite mee hebben. Er gaan mensen hun huis verliezen straks." Een volgende keer moet de overheid dit heel anders aanpakken, vindt Tjeerd. “De maatregelen hebben het werk en inkomen afgepakt van veel mensen."

Het overgrote deel van Nederland is het niet eens met Hellen, Hans en Tjeerd, blijkt uit het Hart van Nederland-panel. Een meerderheid van de 4084 deelnemers aan het panel, 63 procent, vindt dat de overheid de juiste beslissingen heeft genomen. Iets meer dan een derde van de Nederlanders (34 procent) wil bij een volgende pandemie een andere aanpak.

Een overgrote meerderheid (84 procent) is niet tegen maatregelen, zoals het verplicht testen bij het vermoeden van een besmetting (53 procent), anderhalve meter afstand houden (60 procent) of in quarantaine gaan bij een besmetting (64 procent).

Een derde van de Nederlanders zien zulke maatregelen niet zitten. Zo staat 32 procent niet achter het sluiten van plekken waar veel mensen samenkomen, zoals horeca en winkels. Van de mensen die tegen maatregelen zijn, zijn de meesten tegen het verplichten van mondkapjes: 47 procent. De minste mensen, 19 procent, hebben moeite met het verplicht thuis blijven of alleen met toestemming de straat op, zoals bij een avondklok.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.