panel
18 mei 2023, 11:36
De opmars van het aantal meldingen van de vleesetende bacterie wordt nauwlettend in de gaten gehouden, zo blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder 3.836 respondenten. Een op de drie Nederlanders zegt zich momenteel enigszins of veel zorgen te maken dat de bacterie hen of naasten kan raken. Hoewel de meerderheid niet voor maatregelen pleit, vinden de meeste mensen wel dat de overheid waakzaam moet zijn voor het geval dit toch nodig is.
De herinneringen aan de coronapandemie spelen ongetwijfeld mee in de zorg over deze opmars van streptokokken, ook wel de vleesetende bacterie genoemd, ook al zijn er slechts enkele honderden mensen geïnfecteerd. 33 procent van de mensen zegt bezorgd te zijn dat de bacterie hen of naasten kan treffen, vooral mensen tussen de 55-64 jaar (39 procent) en 65+ (45 procent). Bij mensen van 18-44 jaar ligt dit tussen de 25 en 28 procent.
De peiling toont ook aan dat respondenten die op de hoogte zijn van de opmars van de bacterie, vaker bezorgd zijn. Van degenen die aangeven goed op de hoogte te zijn zegt 51 procent dat ze zich enigszins of veel zorgen maken.
"Dit is een sluipmoordenaar", waarschuwt Joyce Hosemans, die zelf de vleesetende bacterie overleefde:
Op dit moment is er geen sterke behoefte om maatregelen te treffen. 8 procent van de mensen vindt dat er nu al harde maatregelen getroffen moeten worden, vergelijkbaar met die tijdens de coronapandemie. 16 procent vindt dat er lichte maatregelen getroffen moeten worden, en 50 procent pleit voor waakzaamheid van de overheid. Slechts 20 procent vindt dat maatregelen tegen de bacterie volledig overbodig zijn, ook in de toekomst.
Het RIVM geeft aan waakzaam te zijn, maar dat ondanks de opvallende opmars van het aantal gevallen er geen reden tot zorgen is. "We zijn het aan het monitoren. We verbinden hier zelf nog helemaal geen conclusies aan", laat een woordvoerder weten. De reden voor de toename van het aantal meldingen komt deels door een ingestelde meldplicht. "Eind 2022 kregen we signalen dat het aantal gevallen van streptokokken toenam. We wilden graag een beeld van wat er aan de hand is en we wilden wel dat artsen er alert op zijn", legt het RIVM uit.
Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!
Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.