panel
28 dec 2023, 23:08
Met een nieuw kabinet in de maak belooft 2024 een jaar te worden waarin nieuwe maatschappelijke problemen aangepakt moeten worden. Maar wat moet er van alle prangende zaken als eerste wordt gedaan?
We vroegen aan 4.622 deelnemers aan het Hart van Nederland-panel, zoals altijd gewogen naar een grote hoeveelheid kenmerken om een representatieve afspiegeling van de samenleving te zijn, welke vijf maatschappelijke problemen zij als eerste aangepakt willen hebben.
Als belangrijkste wordt genoemd de hoop dat er snel iets gedaan wordt aan het gebrek aan woningen. Een kleine meerderheid van 51 procent van de deelnemers noemt dat als een van de vijf maatschappelijke problemen die als eerste moeten worden aangepakt.
De 28-jarige Anne Jochems kan daarover meepraten: ze woont nog steeds bij haar moeder in Wouw. Zij is een van de vele honderdduizenden mensen die op zoek zijn naar een woning, maar deze niet kunnen vinden.
Net als alle partijen wil ook de winnende PVV meer woningen bouwen. De PVV richt zich daarbij in verhouding tot andere partijen meer op sociale huur, het verlagen van de huren en verhogen van de huurtoeslag. Ook wil de partij dat in elke stad of dorp wel wat woningen worden bijgebouwd in de vorm van 'een straatje erbij', en wil het pertinent af van stikstofregels die nieuwe bouw belemmeren.
Het tweede meest genoemde maatschappelijke probleem dat aangepakt dient te worden is het beperken van migratie, zo vindt 43 procent van de deelnemers. Niet zo gek, want het vorige kabinet viel over dit onderwerp en de winnende partijen willen allen een scherpere lijn voeren op migratie. Hoe dat gedaan gaat worden, dat is echter nog de vraag.
Op plekken drie en vier staan zorgthema's: het aanpakken van personeelsproblemen in de zorg vindt 40 procent van de mensen dat prioriteit gegeven moet worden, de betaalbaarheid van de zorg en het eventueel afschaffen van het eigen risico volgt met 36 procent. Het afschaffen van het eigen risico is een van de speerpunten van de PVV, maar gesprekspartners VVD en NSC willen zo ver niet gaan. Migratie wordt door partijen als D66 gezien als noodzaak om personeelstekorten op te lossen, maar de PVV richt zich juist veel meer op het aantrekkelijker maken voor mensen om meer uren te gaan werken in de zorg.
Na het aanpakken van de woningnood, migratie en de gezondheidszorg, niet geheel toevallig ook de drie belangrijkste onderwerpen voor mensen tijdens de afgelopen verkiezingen, vinden panelleden het aanpakken van armoede en bestaanszekerheid (32 procent) en het behouden van tradities (29 procent) het belangrijkst.
Bekijk de gehele lijst:
Deze 17 maatschappelijke problemen moeten als eerste opgelost worden, volgens het Hart van Nederland-panel:
Gebrek aan woningen: 51%
Beperken van migratie: 43%
Personeelstekorten in de zorg oplossen 40%
Betaalbaarheid van de zorg en afschaffen van eigen risico: 36%
Armoede: 32%
Het behouden van tradities: 29%
Personeelstekorten bij de politie oplossen: 22%
Personeelstekorten in het onderwijs oplossen: 22%
Het vereenvoudigen van het belastingstelsel, met minder toeslagen in combinatie met belastingvoordeel voor laagste inkomens: 21%
Verminderen van polarisatie, meer luisteren naar elkaar: 20%
Klimaatmaatregelen om uitstoot te beperken: 16%
Betere opvang van asielzoekers, meer spreiden van opvang over het land: 15%
Radicalisering: 13%
Bestuurlijke vernieuwing en een beter werkende democratie: 13%
Discriminatie tegen LHBTIQ+: 11%
Invoeren van basisinkomen: 10%
Discriminatie tegen etnische en/of religieuze minderheden: 8%
Ook meedoen aan het Hart van Nederland-panel? Aanmelden kan via deze link. Bent u al lid en zijn uw gegevens gewijzigd? Dan kunt u dat via deze link aangeven.
Aanmelden
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.