panel
14 mrt 2024, 14:46
Het is duidelijk: Wilders wordt niet de nieuwe premier van Nederland, zo blijkt uit de formatiegesprekken. Zelf vindt hij dat 'ondemocratisch', maar de andere partijen met wie de PVV formeert willen dat alle partijleiders in de Kamer blijven zitten en niet in de regering. Wie moet dán de premier worden? Uit onderzoek onder 2.599 deelnemers van het Hart van Nederland-panel komt de volgende top tien naar voren.
Een grote meerderheid van de deelnemers van het panel is wel van mening dat een andere politicus het minister-presidentschap dan op zich moet nemen. Een op de vijf (21 procent) vindt dat een andere PVV'er de rol moet krijgen, 46 procent wil een politicus van een andere partij in het Torentje zien. Bijna een op de vijf (19 procent) wil juist liever iemand van buiten de politiek als leider van het land zien. Maar wie worden nu het meest genoemd?
Respondenten konden zelf een suggestie doen wie zij als premier willen. Fleur Agema wordt daarbij het meest genoemd en is daarmee favoriet voor Nederlanders als het gaat om het premierschap. De in Purmerend geboren Agema zit sinds 2006 voor de PVV in de Tweede Kamer en is sindsdien de vaste nummer twee van de PVV. Daarin houdt ze zich bezig met ouderenzorg, gehandicaptenzorg en jeugdzorg.
Op nummer twee staat huidige informateur Kim Putters. Putters is in het verleden tien jaar lang actief geweest in de Eerste Kamer voor de Partij van de Arbeid, maar heeft zich daarna vooral gericht op meer beleidsmatige functies. Zo was hij negen jaar directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, en is hij momenteel voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Mona Keijzer van de BBB maakt de top drie compleet. Sinds haar aantreden bij de partij heeft de politica niet onder stoelen of banken geschoven dat ze openstaat voor de positie in het torentje.
Op de vierde plek staat een andere informateur, Ronald Plasterk. Plasterk begon in 1982 als gemeenteraadslid in Leiden, werd later voor de PvdA minister van Cultuur, en diende voor Putters als informateur. PVV'er Martin Bosma, eind vorig jaar verkozen tot Kamervoorzitter, staat op plek vijf. Bosma is een van de trouwste kompanen van Wilders en zit net als Agema al sinds het begin van de partij in 2006.
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Plekken zes en zeven zijn voor andere ervaren mannelijke politici. Ahmed Aboutaleb (PvdA), stopt als burgemeester van Rotterdam en heeft dus tijd over. Johan Remkes, op plek zeven, is met zijn 72 jaar de oudste in de top tien. Remkes begon zijn politieke carrière in 1975 als voorzitter van de jongerenorganisatie van de VVD.
Op nummer acht staat de Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. De bekende oud-Eurocommissaris en voormalig minister van Buitenlandse Zaken is de enige links politicus in de top 10 die nog steeds actief is in de politiek. Hij wordt gevolgd door VVD-leider in de Eerste Kamer Edith Schippers. De ervaren politica begon in 2003 in de Tweede Kamer. Na zeven jaar in de Tweede Kamer gezeten te hebben werd ze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De opvallendste naam in het rijtje van meest genoemde mogelijke premiers is onze eigen koning Willem-Alexander. De koning staat op plek tien, genomineerd door mensen die hem als de geschikte persoon zien om het land als staatshoofd te leiden. Hoewel dat leuk klinkt, is dat grondwettelijk gezien niet mogelijk. Artikel 42 regelt dat de koning en de ministers samen de regering vormen, waarbij Artikel 45 daaraan toevoegt dat de ministeriële verantwoordelijkheid berust bij de ministers en niet bij de koning. Dit betekent dat ministers verantwoording afleggen aan de Staten-Generaal voor het regeringsbeleid, terwijl de koning onschendbaar is en enkel een ceremoniële functie bekleed. Hij kan daarom niet de minister van Algemene Zaken worden, oftewel de premier.
Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!
Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.