Terug

Volg Hart van Nederland

Zo ver willen we gaan tegen asiel: verdragen opzeggen, asielstop en inzet defensie

panel

14 dec 2023, 15:32

Een ruime meerderheid blijft voorstander van een complete asielstop, ook als dat betekent dat we uit allerlei internationale verdragen moeten stappen en het Europees recht opzij moeten zetten. Ook wil iets meer dan de helft af van het Schengenverdrag en soldaten aan de grens gaan inzetten.

Dat blijkt uit representatief onderzoek onder 4.506 respondenten van het Hart van Nederland-panel, gewogen naar de Gouden standaard volgens geslacht, leeftijd, woonplaats, opleiding, beroep en stemgedrag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2023.

Jaarlijks komen er tienduizenden mensen meer naar Nederland dan ons land uitgaan. Deze migratie steeg vorig jaar tot een hoogtepunt: toen kwamen er ruim 400.000 mensen ons land binnen, terwijl bijna 180.000 emigreerden. De belangrijkste oorzaak van de stijging zat hem in de 108.000 mensen die vanuit Oekraïne voor tijdelijke bescherming naar Nederland kwamen, maar ook kwamen er zo'n 49.000 andere asielzoekers naar ons land. Dat zijn ongeveer 1 op de 8 immigranten.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Asielstop

De overwinning van anti-asielpartij PVV geeft velen vertrouwen dat er een volledige asielstop kan komen. Zo'n stop wordt echter onmogelijk gemaakt door internationale verdragen. Toen Polen en Hongarije vluchtelingen aan de grens stopten, werden zij hiervoor veroordeeld door het Europese Hof van Justitie.

Toch zegt 59 procent alsnog zo'n volledige asielstop te willen, ook al zal dat betekenen dat Nederland een mogelijke veroordeling staat te wachten of dat we al deze verdragen en samenwerkingen moeten stopzetten.

Schengenverdrag en grenscontroles

Ook van het Schengenverdrag dat voor open grenzen binnen de Europese Unie en vrij verkeer van mensen en goederen zorgt wil een meerderheid van 51 procent af. Het belang om de asielproblematiek aan te pakken staat hierbij voor de meesten boven het gemak dat het Schengenverdrag oplevert voor grensbewoners, de voordelen voor de economie groei en dat je niet meer telkens je paspoort hoeft te tonen als je voor je vakantie de grens over gaat. Het zijn stemmers van FVD (87%), PVV (85%), SGP (68%), BBB (67%), JA21 (55%), CDA (54%), SP (54%) en NSC (53%) die hier in meerderheid voor zijn. Bij de achterban van andere partijen is er geen meerderheid.

Een andere methode om asielzoekers tegen te houden is het inzetten van soldaten aan de grens, een overtreffende trap van strenge politiecontroles. De inzet van defensie mag rekenen op steun van 52 procent van de respondenten. De kans bestaat dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren; zo heeft de PVV dit in hun verkiezingsprogramma opgenomen, en zijn de stemmers van de vier mogelijke coalitiepartijen PVV (86%), VVD (57%), NSC (55%) en BBB (65%) hier allen in meerderheid voor.

Internationale samenwerking

Waar de meeste mensen vinden dat verdragen die asielbeperkingen voorkomen willen opzeggen, zijn veruit de meesten wel voorstander van internationale samenwerking en interventies om asielstromen tegen te houden. Zo vindt 73 procent dat de EU verdragen moet sluiten met landen als Marokko, Tunesië en Turkije zodat zij asielzoekers kunnen tegenhouden.

Ook zegt 62 procent het ermee eens te zijn dat Nederland meer moet inzetten op een veilige situatie in herkomstlanden van asielzoekers, om zo de problematiek bij de bron aan te pakken. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld vredesmissies, ontwikkelingshulp of geld geven aan lokale regimes om burgers niet naar Europa te laten afreizen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.