Persoonlijke verhalen
21 mei 2023, 23:27
De vruchtbaarheidsbehandeling in-vitrofertilisatie, kortweg 'Ivf' genoemd, bestaat alweer veertig jaar in Nederland. De wetenschap heeft in deze veertig jaar al veel weten te bereiken. Bert Alberda is de Ivf-gynaecoloog van het eerste uur. Net als de 28-jarige Rianne Kwaak (28) die al vier jaar Ivf-behandelingen ondergaat, weet Alberda als geen ander: Ivf gaat écht niet altijd over rozengeur en maneschijn.
"Mijn moeder heeft er vijftien jaar over gedaan om zwanger te worden. Dus ik vermoedde dat het voor mij ook niet heel makkelijk zou worden," vertelt Rianne aan Hart van Nederland. Dat dát vermoedde klopte werd vier jaar geleden meteen bevestigd toen de gynaecoloog een 11 cm dikke cyste op een van haar eierstokken ontdekte.
Daarnaast heeft Rianne endometriose, dus de combinatie zorgt ervoor dat ze door haar kinderwens meteen begint met Ivf. "Voor mij betekende dat destijds dat ik elf eicellen had waarvan ik verzekeringstechnisch drie embryo's voor mocht invriezen."
Mals was dat niet. Zo vertelt Rianne aan Hart van Nederland: "De eerste terugplaatsing resulteerde in een miskraam, de tweede embryo ontdooide niet goed en volgende week heb ik mijn derde en tevens laatste terugplaatsing en dus poging om zwanger te worden."
Verzekeringstechnisch houdt het Ivf-traject na drie pogingen op in Nederland. "Veel vrouwen gaan om die reden daarna naar bijvoorbeeld België," weet gynaecoloog Bert Alberda aan Hart van Nederland te vertellen.
Volgens Alberda, die al vanaf 1980 bezig is geweest met de eerste Ivf-behandelingen, is Nederland onnodig streng: "Veel gynaecologen zien hier bij vijftig procent slagingskans de moeite niet van behandelen. Dat zie ik anders. Vijftig procent is toch de helft. Ik ben daar wat soepeler in. Als vrouwen het na de gedekte kosten van de verzekering het nog willen proberen, dan is dat hun goed recht."
Dat een Ivf-traject niet zonder onzekerheid komt, staat buiten kijf. "Het levert de nodige spanningen op, ook voor je partner," vertelt Rianne openhartig. Maar juist om die reden vindt de 28-jarige dat het juist besproken moet worden. Aan Hart van Nederland vertelt ze: "Ik krijg nog steeds op verjaardagfeesten de vraag wanneer wij beginnen met kinderen. Ik vertel dan ook altijd dat we al vier jaar aan het proberen zijn. Zo weten mensen ook dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.