Terug

Volg Hart van Nederland

Ambulanceverpleegkundige Mariska heeft long covid en dreigt haar baan te verliezen

Persoonlijke verhalen

23 jan 2022, 08:19

Ambulanceverpleegkundige Mariska Hoos uit het Brabantse Vlijmen stond twee jaar geleden in de frontlinie toen de wereld werd overvallen door Covid-19. Binnen de kortste keren lag ze zelf door het virus in het ziekenhuis en bijna twee jaar kampt ze nog altijd met de gevolgen.

Mariska is inmiddels volledig afgekeurd door de arboarts en dreigt in april haar baan te verliezen door long covid. Ze is niet de enige. Begin vorig jaar opende FNV een meldpunt voor zorgmedewerkers die langdurig thuis zitten door een coronabesmetting. Inmiddels zijn er al zo'n 1850 meldingen binnengekomen.

De vakbond wil dat er snel een oplossing komt voor mensen die binnenkort twee jaar ziek zijn. "Vanaf maart aanstaande is de eerste groep getroffen mensen al twee jaar ziek", legt vicevoorzitter Kitty Jong uit aan Hart van Nederland. "Zij hebben al een brief van het UWV ontvangen. FNV wil daarom dat er met spoed werk wordt gemaakt van een financiële tegemoetkoming voor deze zorgwerkers die in de frontline stonden en soms nog steeds staan."

Long covid

Mariska is al bijna twintig jaar verpleegkundige op de ambulance, maar het is nog de vraag of ze ooit weer kan terugkeren in haar oude functie. De gevolgen van de coronabesmetting zijn breed en hebben impact op haar hele leven. Zo heeft ze een scootmobiel moeten aanschaffen en binnenkort verhuist het gezin naar een bungalow. Gelijkvloers, zodat Mariska geen trappen meer op hoeft. "Ik ben 46, maar voel me een vrouw van 85", vertelt ze.

Er was aan het begin van de pandemie nog maar weinig bekend over het nieuwe coronavirus. "Alleen bij patiënten die uit Wuhan kwamen, in Italië waren geweest of carnaval hadden gevierd, namen we extra beschermende maatregelen", legt de verpleegkundige uit. "En bij patiënten die symptomen hadden als koorts, benauwdheid en hoesten. De juiste protocollen in die tijd ontbraken. Mensen die bijvoorbeeld alleen waren gevallen, zonder die voorgenoemde symptomen, behandelden we onbeschermd."

Financiële hulp

Mariska vindt het spannend hoe het de komende tijd zal gaan verlopen. Het is de vraag hoe ze bij het UWV, waar ze zich binnenkort zal moeten melden, omgaan met nieuwe cliënten die getroffen zijn door long covid. Een door de overheid opgezet fonds voor long covid-patiënten, waar de FNV voor pleit, zou volgens Mariska ook uitkomst bieden.

"Gelukkig heb ik een man die werkt, maar mensen die in een andere situatie verkeren zullen misschien door het wegvallen van inkomen hun hypotheek niet meer kunnen betalen", vertelt ze. "Het voelt oneerlijk en onrechtvaardig dat we door ons werk corona hebben opgelopen en dat er nu geen enkele regeling is voor mensen die hierdoor financieel in de problemen raken."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.