Terug

Volg Hart van Nederland

Bewoners Amsterdams pand worden gek van bedwantsen: 'In de nacht kruipen ze over je heen'

Persoonlijke verhalen

15 juli 2022, 09:27

Iedere ochtend of zelfs 's nachts wakker worden omdat er tientallen bedwantsen over je heen kruipen. Het is al drie jaar lang de realiteit bij bewoners van een aantal woningen in de Amsterdamse Witte de Withstraat. Wat ze tot nu toe ook proberen: ze komen niet van het ongedierte af.

Bewoner Maria is er zelfs om verhuisd en buurman Mo wil ook graag weg. Maar ja, zie dat in deze tijd maar eens voor elkaar te krijgen. Bovendien: Mo wil liever niet weg, hij woont al 22 jaar op hetzelfde adres. Maar "het is bizar, dit speelt nu al drie jaar", zegt hij. Maria schetst een onthutsend beeld van toen ze er nog woonde: "Het zijn gewoon middeleeuwse toestanden! Soms zaten er midden in de nacht veertig van die beesten op mij." Mo sluit zich bij die woorden aan. "Ik word er 's nachts ook wakker van."

De kriebelende bloedzuigers zijn vooral irritant en Maria noemt ze gevaarlijk: "Je wordt er wakker van, krijgt daardoor slaaptekort, kleine bultjes op je lijf, ongemakken voor het bezoek. En sommige mensen zijn er echt allergisch voor, die krijgen jeuk." Haar werkgever was zo begaan met haar lot, dat het bedrijf haar voor duizenden euro's geholpen heeft met verhuizen.

Wie lost het op?

Ymere is de verhuurder van de panden, maar niet aansprakelijk voor het opruimen of verdelgen van de kruipers. Maar toch hebben ze na een aantal hulpvragen van de bewoners geprobeerd te helpen. "Al drie jaar proberen we te helpen bij de bestrijding en we denken er nu over na om de bewoners tijdelijk uit te plaatsen en dan grof geschut in te zetten."

Nogmaals: iets dat ze niet per se hoeven doen, wettelijk is het de huurder die deze taak op zich moet nemen. De aanwezigheid van ongedierte valt namelijk onder 'klein gebrek'. Maar, zegt Ymere: "Het is ook in ons belang om goede woningen te verhuren, want iemand moet niet alleen een goed huis, maar ook een goed thuis hebben." Als huurders er in eerste instantie zelf niet uit kunnen komen roept de organisatie ze dan ook op om zich te melden.

Verhuizen dan maar?

Maar wat ze ook proberen: tot nu toe is er maar weinig gelukt. Tijd voor een andere expert, wellicht? Martin Vreedenburgh van Eurodogs is specialist in het opspeuren van de bedwants. Hij heeft speciaal honden getraind hiervoor. Maar dat is voor het speurwerk, het opruimen laat hij aan iemand anders over. "Hiervoor heb ik contact met een bedrijf dat gebruikmaakt van hitte. De bedwants is tegenwoordig immuun voor het gif dat tot 2020 gebruikt werd. Maar door hitte, rond de 60 graden, gaan ze gewoon dood.

Verhuizen is volgens Martin niet direct de oplossing. "Als je dat niet goed doet dan verhuizen ze gewoon mee!" En dat is iets dat Maria kan beamen. Ze moest namelijk alles nieuw aanschaffen. Inderdaad: álles. Maar ze woont nu dan gelukkig wel weer 'bedwantsvrij'.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.