Persoonlijke verhalen
16 feb 2024, 17:55
Als kleine jongen werd Dennis Bartsch opgevangen door een beveiliger nadat zijn broer Richard werd doodgestoken in een winkelcentrum. Jaren later vond hij zijn roeping als beveiliger. Hij werd aangenomen in hetzelfde winkelcentrum als waar zijn broer jaren geleden werd gedood, CityPlaza in Nieuwegein, maar werd twee dagen later ontslagen vanwege veiligheidsredenen.
"Dit was een stap naar een toekomst", verzucht hij.
Dennis wilde graag zijn leven oppakken na het verlies van zijn broer. Hij was 15 jaar toen er in het winkelcentrum een mes in het hart van zijn broer werd gestoken. Een beveiliger ontfermde zich destijds over hem. "Ik wilde dit werk gaan doen, omdat hij me zo goed had opgevangen en het zo veel voor mij betekende", vertelt hij aan Hart van Nederland.
In de afgelopen jaren haalde hij de diploma's om beveiliger te worden, zodat hij iemand anders ook zou kunnen helpen. "Wat ik heb meegemaakt, wilde ik proberen te voorkomen voor een ander jochie van 15 jaar."
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Afgelopen december kwam er een vacature in het winkelcentrum op zijn pad. Hij pakte die kans met beide handen aan om in hetzelfde winkelcentrum als waar zijn broer werd doodgestoken te werken als beveiliger. "Dat gaf me juist een drive", vertelt hij. En dus nam hij ontslag bij zijn huidige baan.
Maar eenmaal aangenomen, met uniform en al, werd hij na twee dagen ontslagen. De werkgever zei dat hij een bedreiging zou vormen voor zichzelf en voor het bedrijf, omdat zijn broer daar was vermoord. Volgens het bedrijf zou de dader 'rancuneuze gevoelens hebben' en 'levensbedreigingen' hebben geuit aan zijn adres.
Maar die uitspraken zijn jaren geleden, benadrukt Dennis. "12 jaar geleden kwam mijn moeder de dader tegen op de markt. Toen zei hij: 'denk eraan, je hebt nog twee zoons'. Op basis daarvan hebben ze me ontslagen", legt Dennis uit. "Als die moordenaar mij had willen pakken, dan had hij dat 12 jaar kunnen doen voordat hij vastzat", reageert hij.
Het overlijden van Richard Houtveen staat bekend als de 'WK-moord'. Op het moment van de voetbalfinale tussen Nederland en Spanje in 2010 waren grote schermen opgesteld bij winkelcentrum City Plaza in Nieuwegein. Tijdens die wedstrijd ontstonden er meerdere confrontaties tussen de vriendengroepen van Richard en de dader. Kort na de wedstrijd werd Richard met een mes in zijn hart gestoken.
Ondanks een spoedoperatie in het ziekenhuis overleed hij aan zijn verwondingen. Al snel kwam Appie L. naar voren als verdachte. Hoewel hij meewerkte aan een reconstructie, werd hij vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. De zaak werd in 2012 geseponeerd. In 2017 werd het onderzoek heropend na nieuwe informatie van een getuige. Appie L. werd in 2022 veroordeeld tot 11,5 jaar gevangenisstraf, maar hij ging in hoger beroep. Afgelopen januari werd zijn straf verminderd naar 9,5 jaar gevangenisstraf.
Het bedrijf wil er zijn vingers niet aan branden. "Maatschappelijke gebeurtenissen laten zien, dat ook een gevangenisstraf voor een dader geen garantie geven, dat een dreiging niet leidt tot daadwerkelijke actie. Ondanks dat de dader vastzit, kunnen wij dus niet voor zeker aannemen, dat dit een loze dreiging is, die zonder gevolgen blijft", staat uit de ontslagbrief in handen van Hart van Nederland.
"Gevolgen van een eventueel incident in navolging van de geuite bedreigingen kunnen (te) grote, onwenselijke gevolgen hebben voor zowel de opdrachtgever als voor PROFI-SEC."
Dennis voelt zich in de maling genomen. "Ik ben vanaf dag één eerlijk geweest over wat hier is gebeurd. Als je er problemen mee had, had me dan niet aangenomen." Hij voelt zich dubbel gestraft. Niet alleen heeft hij zijn broer verloren, ook wordt hij er nu op afgerekend dat hij de broer is van Richard.
"Het gaf me zoveel kracht en drive om mijn werk daar te kunnen doen. Ik wil me niet laten straffen hierdoor." Ook geeft de situatie hem veel stress. "Ik heb ook gewoon kinderen waar ik voor moet zorgen", verzucht hij. "Ik wil gewoon aan het werk."
Aangezien hij het er niet bij wil laten zitten, start Dennis een rechtszaak tegen zijn ex-werkgever, maar hoe kansrijk is zo'n zaak? "Dat wordt een harde dobber", zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp tegen Hart van Nederland. "Het is vrij makkelijk voor een werkgever om iemand in de proeftijd te ontslaan. Er gelden nauwelijks regels", legt hij uit. "Dennis moet kunnen aantonen dat de werkgever in de sollicitatiefase heel veel steken heeft laten vallen, maar dan nog is het niet zeker dat hij zo'n zaak wint."
De hoogleraar begrijpt beide kanten van het verhaal. "Ik snap Dennis heel goed, maar ik snap de werkgever ook. Je wilt niet dat de mensen die je moet beveiligen risico's lopen. Als daar sprake van zou kunnen zijn, ga je als werkgever sneller aan de voorzichtige kant zitten. Tegelijkertijd is het begrijpelijk dat Dennis zwaar teleurgesteld is."
PROFI-SEC Security Group wil niet reageren.
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.