Terug

Volg Hart van Nederland

Deze bewoners willen dat hun woningen worden gesloopt: 'Wij zijn het zat, onze huizen moeten plat'

Persoonlijke verhalen

3 aug 2022, 21:27

"Wij zijn het zat, onze huizen moeten plat!" Met die leus willen bijna honderd bewoners van de wijk Oling in Appingedam de sloop van hun woningen voor elkaar krijgen. Ze zijn bang dat de renovatie na de veroorzaakte aardbevingsschade niet voldoende werkt en daarom voeren ze de komende weken actie, want bij een andere wijk in de buurt worden de huizen wel helemaal nieuw gebouwd. "Voor ongeveer 200.000 euro worden de huizen hier verkocht en ze gaan nu 237.000 euro stoppen in het verstevigen. Daar zit geen logica in", zegt Brenda Stijkel die namens de bewoners het woord doet. Ze zegt dat van dat geld systeemwanden worden geplaatst, maar ze heeft niet het idee dat het voldoende is. "Aan ons dak en fundering wordt niets gedaan. Ik voel me onveilig in mijn woning. Bij de laatste aardbeving lag ik wakker en ik hoorde het huis kraken en de trap begon te kraken. We hebben allemaal maar beneden gezeten."

Verduurzaming zelf betalen

Ze wil dus meer dan de geplande renovatiewerkzaamheden. Omdat de huizen uit 1950 komen en slecht geïsoleerd zijn willen de bewoners dat dat ook aangepakt wordt. Nu moeten ze daar zelf voor betalen, zegt de Nationaal Coördinator Groningen, die de regie heeft over het project. "Extra wensen, zoals investeren in duurzaamheid, of het versterken én bij sloop/nieuwbouw zijn voor rekening van de eigenaar."

"Het is niet eerlijk", vindt Brenda. "Aan de andere kant van Appingedam kan alles en nu zegt de gemeente dat het geld op is." De buurt voert actie en heeft 45 spandoeken opgehangen n de buurt met leuzen als 'Hier heerst het gevoel van ongelijkheid' en 'Versterken is onze toekomst beperken'.

'Voorbeeld van ongelijkheid'

Ook SP Statenlid Agnes Bakker komt voor de bewoners op. "Het was ook zo dat ze in aanmerking kwamen voor sloop, maar in 2020 is een akkoord getekend en nu zijn er niet genoeg financiële middelen. Ik vind het heel mooi hoe de bewoners zeggen: dit is kapitaalvernietiging."

Ze noemt het "echt een voorbeeld van ongelijkheid", omdat de huizen in de wijk ernaast wel gesloopt en herbouwd worden. "Dat zagen we ook bij de immateriële schadevergoeding, iedereen krijgt wat anders." Ze wil daar duidelijkheid over en heeft schriftelijke vragen gesteld. "Ze moeten met de vuist op tafel slaan. Het kan niet zijn dat er geen geld voor is. Shell heeft 18 miljard geïnvesteerd en de NAM heeft veel verdient. Geld mag nooit een issue zijn in dit hele verhaal."

De Nationaal Coördinator verwijst naar de gemeente voor een reactie op vragen over de ongelijkheid, maar een woordvoerder zegt dat de wethouder op vakantie waardoor er niemand inhoudelijk kan reageren.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.