Persoonlijke verhalen
11 apr 2024, 23:16
Een grote doorbraak voor kankerpatiënten. Het medicijn Enhertu, dat een agressieve vorm van borstkanker kan remmen, komt nu per direct in het basispakket. Lotte ten Dam startte in februari een petitie, gedreven door haar hoop en die van vele anderen met borstkanker, om dit geneesmiddel vergoed te krijgen.
Lange tijd was het middel, genaamd trastuzumab deruxtecan, niet beschikbaar in Nederland, terwijl het in tal van andere Europese landen al wel werd gebruikt. Het ministerie van Volksgezondheid en de fabrikant van het middel Enhertu waren nog in onderhandeling over de prijs. Maar Lotte vond dat de overheid haast moest maken en startte in februari een petitie. Daarmee verzamelde ze meer dan 45.000 handtekeningen.
Woensdag hoorde ze dat het middel was goedgekeurd. "Ik was helemaal blij en stond een beetje perplex", reageert ze bij Hart van Nederland. "Ik ben echt een blij ei, het was een soort euforisch gevoel. Het is een enorme opluchting." Het gaat ook niet om een onbenullig verschil, benadrukt ze. "Dit medicijn geeft je misschien wel twee jaar. Heel simpel: leven, het is meer tijd."
Het middel Enhertu mag vanaf donderdag worden voorgeschreven aan vrouwen met HER2-positieve borstkanker. "Dat is gewoon geweldig. Honderden vrouwen zitten daar op dit moment echt op te wachten. Zelf heb ik het nog niet nodig, want mijn scans zijn goed. Maar als de volgende niet goed is, dan ligt het in ieder geval op de plank en is het beschikbaar."
Zorgminister Pia Dijkstra heeft haar donderdag uitgenodigd voor een gesprek. Daarin gaat Lotte haar verhaal vertellen, maar ze wil ook vragen waarom ze zo lang moest wachten op de goedkeuring van Enhertu. "Het heeft ruim twee jaar geduurd. Tijd is een factor die de gemiddelde kankerpatiënt niet gegund is. Die luxe is er niet. Voor ons voelt het meer urgent."
Ook hoopt ze de zorgminister duidelijk te maken hoe belangrijk het is dat er knopen worden doorgehakt over andere medicatie die nog in een zogenoemde 'sluis' wacht op goedkeuring. "Je weet dat het middel er is, maar je krijgt het gewoon niet. Dat is onverteerbaar. Dat hoop ik goed over te brengen."
"Ik besef terdege dat de sluis tot gevolg heeft dat patiënten soms lang moeten wachten op een voor hen effectief middel. Daarom is mijn inzet erop gericht om de doorlooptijd tussen markttoelating en het vergoedingsbesluit te verkorten. Ik zoek naar een manier om risico-identificatie en risicobeheersing voor dure geneesmiddelen structureel vroegtijdig te laten plaatsvinden. Daar kijken we nu dus ook naar. Dit zorgt straks naar verwachting voor snellere onderhandelingen en toelating."
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.