Terug

Volg Hart van Nederland

Gemeente zet hulpbehoevende Jan en Lies uit mantelzorgwoning: 'Slapeloze nachten van'

Persoonlijke verhalen

3 jan 2023, 20:56

Het leek de ideale oplossing voor de hulpbehoevende Jan (77) en Lies (75) Bemelaar uit Zutphen: een mantelzorgwoning in de achtertuin van vrienden. Twee jaar geleden verhuisden ze naar hun stulpje, maar aan dit woongenot komt binnenkort een eind. Ze moeten van de gemeente namelijk hun woning verlaten. "We hebben er slapeloze nachten van", vertellen ze tegen Hart van Nederland.

Toen vrienden van het stel, Kasper en Gerdie Vrielink, drie jaar geleden naar een kleine boerderij in Zutphen verhuisden, vroegen ze of ze in de achtertuin een woning voor Jan en Lies konden plaatsen. Het echtpaar kan vanwege zijn hartproblemen en haar epileptische aanvallen niet meer zelfstandig wonen. "Het is heel fijn dat we die hulp hebben", aldus Jan.

Ze gingen naar de gemeente en vulden samen met een medewerker alle formulieren in. "De gemeente heeft ons verteld dat we de woning zonder problemen konden plaatsen." De gemeente is zelfs nog komen kijken en de woning in de achtertuin kreeg een eigen huisnummer.

Burenruzie om boom

Alles leek goed geregeld, maar de ellende begon toen Vrielink met een buurman onenigheid kreeg over het kappen van een boom. Het conflict liep zo hoog op, dat de buren uiteindelijk een handhavingsverzoek neerlegden bij de gemeente. Na een check van de gemeente bleek dat de woonunit op agrarische grond staat, en moet het echtpaar vertrekken.

"Dan ga je door de grond. We waren helemaal in paniek", aldus Lies. "De gemeente laat ons in de steek. Waar moeten we nu heen?" Vrielink stipt aan dat ze niet wisten dat de woonunit op agrarische grond staat. Daarom zijn we juist naar de gemeente gegaan voor hulp. Om deze situatie te voorkomen", aldus de vriend van het echtpaar.

"Wij hebben niks fout gedaan. De gemeente zou dit moeten gedogen, aangezien zij dit ook hebben veroorzaakt", vindt Vrielink. Het liefst blijft hij gewoon voor Jan en Lies zorgen. "Als ik dit allemaal had geweten, hadden we dit natuurlijk niet gedaan."

Reactie gemeente

Wethouder Jasper Bloem van de gemeente Zutphen legt aan Hart van Nederland uit dat de "fout niet ligt bij de mensen die in de mantelzorgwoningen wonen." Hij zegt dat de situatie gedoogd kan worden, maar dat dat een "stuk ingewikkelder" wordt als er een handhavingsverzoek is ingediend. "Dan word je als gemeente gedwongen om op te treden", aldus Bloem.

De wethouder benadrukt wel dat het verzoek tot handhaving is opgeschorst totdat het echtpaar een alternatieve woning heeft gevonden. "Deze situatie is buitengewoon vervelend. Maar de mantelzorgwoning kan er niet staan in deze omvang. Ik wil de betrokkenen uitnodigen om met ons aan tafel te gaan zitten, om te kijken wat binnen de regels wel mogelijk is."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.