Terug

Volg Hart van Nederland

Horloge helpt om surfers in nood te redden: 'KNRM ziet precies waar ze zijn'

Horloge helpt om surfers in nood te redden: 'KNRM ziet precies waar ze zijn'

Persoonlijke verhalen

3 jan 2022, 18:12

Jaarlijks komen honderden surfers in de problemen. Voordat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bij hen is om hulp te bieden, kan het lang duren. Surfers zijn in de hoge golven namelijk maar moeilijk te zien. Een horloge moet uitkomst bieden; met één druk op de knop kun je als surfer laten weten dat je in de problemen bent en waar je zwemt.

Het zogenaamde SafeTrx Active-horloge heeft een ingebouwd tracksysteem dat bijhoudt waar je zwemt. Als je op de knop drukt van het horloge, wordt er een noodsignaal uitgestuurd naar de Kustwacht, die vervolgens de KNRM alarmeert. Iedere minuut wordt bijgehouden waar de surfer zwemt, zodat de KNRM op haar beurt rechtstreeks naar degene toe kan.

KNRM uitgerukt

Het horloge is sinds november in gebruik. Tot nu toe is de KRNM één keer uitgerukt voor iemand die op het noodsignaal drukte van het horloge. Die persoon was Seb Jongejans. Aan Hart van Nederland laat hij weten dat hij in december tijdens het wingsurfen (een kruising tussen wind-, kite- en golfsurfen) geen kant meer op kon toen hij van zijn board viel.

"De golfslag was zo heftig. Ik heb drie kwartier gevochten om door de branding heen te komen. Toen dat niet lukte, besloot ik om op de knop van het horloge te drukken", vertelt Jongejans. Terwijl reddingswerkers van de KNRM onderweg waren, kwam er gelukkig al een windsurfer voorbij die Jongejans heeft meegetrokken richting de kust. "Daardoor was ik in veiligheid. De KNRM heeft me vanaf het strand in de gaten gehouden."

'Horloge geeft rust'

Het viel de wingsurfer vooral op hoeveel rust het horloge geeft in een benarde situatie. "Het is winter, het is koud, en je hebt geen energie meer. Maar als je zo'n horloge hebt, heb je die onrust niet meer op dat moment. Het heeft ervoor gezorgd dat ik de goede beslissing kon nemen op het goede moment, en dat was op de knop drukken."

Het aantal surfers dat in de problemen komt stijgt, aldus Sander Kuipers van de KNRM. In 2018 en 2019 moest de KNRM zo'n tweehonderd keer uitrukken voor een surfer in nood. In 2020 en 2021 was dit respectievelijk al 382 en 365 keer.

"Als je op zee zit, tussen de golven, is het zeer lastig om iemand op water te vinden", vertelt Kuipers aan Hart van Nederland. "Zeker met een donker wetsuit aan in het donkere water." Ook de lage temperatuur zorgt voor meer risico's. "Het water is nu een graad of 8, 9. Dan koel je gewoon heel snel af. En onderkoeling is het grootste gevaar in het water."

Kwetsbaar in het water

Surfer Niels van Campen benadrukt het belang van het horloge. Hij heeft meegeholpen het horloge te testen en finetunen. De software is ontwikkeld door een Europees bedrijf in samenwerking met dertien kustwachten en reddingsdiensten over de hele wereld, waaronder de KNRM.

Het scheelde een aantal jaar geleden niet veel of Van Campen was zelf verdronken tijdens het surfen. "Dan besef je hoe kwetsbaar je bent in het water. Ik ben blij dat surfers nu sneller kunnen worden geholpen", zegt Van Campen. Een deel van het geld dat wordt opgehaald met het horloge, wordt gedoneerd aan de KNRM.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.