Terug

Volg Hart van Nederland

Pechstudenten boos om lage compensatie: 'Pleister op open wond'

Pechstudenten boos om lage compensatie: 'Pleister op open wond'

Persoonlijke verhalen

29 mrt 2022, 23:31

Studenten van de 'pechgeneratie' zijn boos. Ze vinden de compensatie van in totaal ruim 1400 euro veel te laag. Het geld dat ze nu wordt beloofd is volgens de studenten slechts een pleister op een open wond.

Anna van Ommen en haar vriend Idris in 't Hof zijn twee van deze studenten. Anna laat er geen gras over groeien: "De compensatie is schandalig. Het is te laag. Op deze manier kan een generatie geen huis kopen en starten in de maatschappij."

Om de onvrede van de studenten kracht bij te zetten, overhandigden dinsdagmiddag het LSVb, FNV Young & United en een aantal studenten een petitie met ruim 83.000 handtekeningen aan commissie OCW in Den Haag. De petitie is van de beweging #nietmijnschuld die tegen het leenstelsel is en voor een (hogere) compensatie.

Stem van de studenten

Anna was dinsdagmiddag ook bij de overhandiging van de petitie bij de Tweede Kamer. Zij helpt LSVb met hun campagne tegen het leenstelsel. Zij is, samen met haar vriend, erg blij met de petitie: "Ze zijn er een langere tijd mee bezig geweest. Nu is er iets concreets en fysieks voor het gevoel en de stem van de studenten."

Nu studeren Anna en Idris nog, maar als ze afgestudeerd zijn, willen ze samen een huis kopen. Ze weten nu al dat dit een lastige klus gaat worden: "Samen hebben wij ongeveer een studieschuld van 80.000 euro, hierdoor zullen wij ongeveer 160.000 euro minder aan hypotheek krijgen. Het voelt uitzichtloos en beklemmend."

Onder de 'pechgeneratie' behoren de studenten voor wie de basisbeurs niet meer geldt en die onder het leenstelsel van 2015 vallen. Veel van hen kampen momenteel met hoge schulden. Ter compensatie krijgen ze ruim 1400 euro op basis van een vierjarige opleiding.

Geen woorden maar daden

"De overheid neemt ons niet serieus. Ze zeggen ons te snappen, maar dat doen ze niet. Ze lossen de echte problemen niet op. Nu kan een generatie niet deelnemen aan de samenleving, terwijl ze dat juist zo graag willen. De overheid beslist voor ons in plaats van met ons", zeggen Anna en Idris.

Het koppel heeft wel een idee hoe ze wel geholpen zouden kunnen worden: "We zouden graag een goede compensatie willen hebben. Al moet die dan niet komen uit het potje voor de kwaliteit van het onderwijs."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.