Persoonlijke verhalen
2 mei 2023, 23:24
Erkennen dat er in jouw familie geen oorlogsheld maar een geschiedenis aan 'foute Nederlanders' zit kan lastig zijn. Het oorlogsarchief wordt in 2025 openbaar en dat kan pijnlijk maar ook verhelderend zijn voor sommige nabestaanden.
Iemand die daar over mee kan praten is Rinke Smedinga. Zijn vader, Piet Smedinga, was NSB'er en heeft tot aan zijn dood nooit spijt betuigt. Aan Hart van Nederland laat Rinke weten: "Het is goed om het archief openbaar te maken zodat mensen weten waar hun 'roots' liggen, hoe pijnlijk dat ook kan zijn."
Vader Piet is pas achttien als hij zich vrijwillig meldt bij de Duitsers. Hij wil bij de politie, krijgt zijn training bij de SS in München en werkt uiteindelijk als opperwachtmeester in kamp Westerbork. "Hij zag wat er gebeurde met die mensen daar, hij zag hoe ze daar aankwamen en wat hun lot was", vertelt zoon Rinke. Mede daardoor herinnert hij zijn vader als 'egocentrisch' en 'liefdeloos'.
Tegen het einde van de oorlog merkt zijn vader op dat het ook voor hem moeilijk wordt. "Hij kon niet meer aan goede wijn en goede worst komen", vertelt Rinke verder. "Maar dat hij mensen geëxecuteerd heeft daar kon hij wel mee leven. Dat is verschrikkelijk."
De vader van Rinke zit na de bevrijding drie jaar vast voor collaboratie met de Duitsers. Maar zelf anno 2023 is het lastig om het verhaal van zoals Piet en nog zo'n 300.000 andere foute Nederlanders te achterhalen maar daar moet nu verandering in gaan komen:
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.