Persoonlijke verhalen
14 sep 2022, 10:23
Veertien veteranen die in de jaren 90 in de oorlog in Bosnië hebben gevochten, maakten de afgelopen weken een fietstocht door dat land. Het is een stuk verwerking voor de oud-militairen, want sommigen van hen zijn nooit meer terug gegaan naar het land waar ze 27 jaar geleden zo hard vochten.
Acht dagen lang trokken de veteranen door het voormalig oorlogsgebied, langs plekken die in die tijd heel belangrijk waren. Ze fietsten bijvoorbeeld naar Travnik, waar de Nederlanders gelegerd waren en ook naar de stenen brug in Mostar. Het is geen mooi, cultureel uitstapje, maar een tocht om te helen en samen te zijn. Door de coronacrisis konden de oud-militairen twee jaar niet fietsen, dit jaar hebben ze de schade ingehaald.
"Het mooie aan deze fietsgroep is dat het normaal gaat om wie de beste is en het hardste kan sprinten, maar deze fietsgroep gaat over samen zijn en elkaar zoveel mogelijk helpen. Het is peloton in de mooiste zin van het woord", zegt Niels Roelen. Hij is een van de veteranen die meereed.
Voor sommigen is het voor het eerst sinds de oorlog dat ze terugkomen in het gebied. Aris Diepeveen is blij dat hij weer terug is. Hij kan zijn gevoel maar moeilijk onder woorden brengen: "Het is moeilijk, ben blij om weerthuis te zijn. Blij om mijn vrouw te zien, en ook mijn hond heb ik gemist." Wel is Aris blij dat hij uiteindelijk is meegegaan op de fietstocht. "Ik heb een last daar kunnen laten."
De veteraan is blij dat hij werd ondersteund door zijn twee broers en door geestelijk verzorger Wilco. "Om aan hen het kamp te laten zien waar ik heb gezeten dat geeft deze reis veel meer betekenis, ze kennen de verhalen maar nu zijn zij daar ook geweest", vertelt Aris verder.
Tussen 1992 en 1995 wordt er veel gevochten in het land. Tijdens het uiteenvallen van de volksrepubliek Joegoslavië werd er in een referendum bepaald dat het land Bosnië-Herzegovina onafhankelijk wil zijn. De Serviërs, met name Bosnische Serviërs, accepteerden de uitslag niet. Met behulp van Servië en restanten van het JNA (Joegoslavisch volksleger) werd begonnen met de bezetting van grote delen van Bosnië-Herzegovina. Dit ging gepaard met gruwelijke misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moorden en etnische zuiveringen zoals bij Srebrenica in de zomer van 1995.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.