Terug

Volg Hart van Nederland

Stichting Donorgegevens maakt uitzondering: vindt Maria (23) eindelijk haar anonieme donorvader?

Stichting Donorgegevens maakt uitzondering: vindt Maria (23) eindelijk haar anonieme donorvader?

Persoonlijke verhalen

9 nov 2021, 23:11

Als ze 16 jaar zou zijn, mocht Maria erachter komen wie haar vader was. Maar toen ze het in 2017 ook echt wilde weten, bleek dat opeens niet meer te kunnen. Na een wetswijziging in 2004 had haar donorvader zijn keuze gewijzigd naar volledige anonimiteit. Desondanks gaat Stichting Donorgegevens nu een belangenafweging maken. Maria’s donorvader wordt bekend, mits hij zwaarwegende belangen heeft bij zijn anonimiteit.

Ze weet zijn lengte, haarkleur, oogkleur en een paar karaktereigenschappen dankzij zijn donorpaspoort. Maar wat Maria eigenlijk wil van ‘Zaaddonor K34’ is zijn naam en een foto. "Op mijn tiende begon die nieuwsgierigheid naar mijn donorvader. Ik had het er moeilijk mee, maar de gedachte dat ik het op mijn zestiende zou weten, bracht me rust. Het is een gevoelskwestie. Ik wil weten waar ik vandaan kom."

56 donorkinderen

Tijdens Maria's zoektocht heeft haar donorvader besloten om toch anoniem te blijven. Hierdoor werd het voor Maria onmogelijk om te achterhalen wie haar vader is. "Ik schrok hier heel erg van. Dit had ik totaal niet verwacht. Ik groeide op in het vertrouwen dat ik er ooit wel achter zou kunnen komen en dat hij een bewuste keuze heeft gemaakt om B-donor te zijn."

Haar moeder voelt zich in de maling genomen en bedrogen door het ziekenhuis. "Ze koos expres voor een ‘B-donor’, waarbij we vanaf mijn zestiende zouden weten wie hij is." Maria is overigens niet de enige die wil weten wie 'Zaaddonor K34' is. Er zijn naast Maria nog zo'n 56 donorkinderen verwekt.

Wetswijziging op komst?

Stichting Donorgegevens laat weten dat het nu alleen mogelijk is om donorkinderen te helpen, als het honderd procent vaststaat dat het een B-donor betreft. Bijvoorbeeld via een rechtszaak. "De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft per brief aangekondigd de wet te willen wijzigen, zodat andere donorkinderen met een B-donor niet ook eerst een rechtszaak moeten starten. We voorzien dus dat het beleid op dit punt zal wijzigen, maar donorkinderen van een B-donor zullen dit eerst moeten afwachten."

Er zijn inmiddels twee rechtszaken geweest. De eerste verloor Maria. "Inmiddels is er ook een andere rechtszaak geweest, waar de rechter de kinderen in het gelijk heeft gesteld. Daar bouwen wij nu op voort, omdat heel duidelijk naar voren is gekomen dat mijn vader een B-donor is."

Belangenafweging

Wat er nu gaat gebeuren: de donorvader krijgt acht weken de tijd om te reageren. De gegevens van een donorkind van een B-donor worden verstrekt, tenzij de donor zwaarwegende belangen heeft om dat niet te doen. "Hij heeft eerder laten weten dat zijn vrouw dat niet hoeft te weten, maar dat is nu niet zo."

Volgens Maria’s advocaat, Mark van Hek, zijn er maar enkele redenen voor om anoniem te blijven als donor. "Als hij een getuige is, undercoveragent is of als het levensgevaarlijk voor hem is om bekend te worden", legt hij uit. "Ik zie het positief in voor Maria. Ze heeft een lange route afgelegd. Bovendien krijgt ze nu ook antwoord op de vraag waarom hij geen contact wil."

Stichting Donorkind is positief. "Geen enkel kind verwacht bijvoorbeeld een erfenis. Ze willen simpelweg weten waar ze vandaan komen", vertelt Ties van der Meer van de stichting. Hoeveel donorouders achteraf nog zijn geswitcht naar anonimiteit, is niet bekend. Wel roept de Stichting Donorkind donorkinderen op om erachter na te gaan. "Zoals je ziet, loont het."

Vreemd idee

Maria vindt het moeilijk om begrip op te brengen voor haar vader. "Ik weet zijn redenen niet echt. Ik kan mij voorstellen dat het een vreemd idee is als er opeens kinderen op de stoep staan, maar als hij zegt dat hij geen contact wil, dan respecteer ik dat." Maria vindt het vooral belangrijk om te weten waar ze vandaan komt en hoopt op rust.

A-donor:

Een volledig anonieme donor. Dit mag sinds de invoering van de wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting in 2004 niet meer.

B-donor:

Het kind heeft het recht om de donor te ontmoeten als hij 16 jaar is.

C-donor:

De donor is een bekende, bijvoorbeeld een vriend of kennis. Contact tussen de donor en het kind wordt onderling geregeld.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.