Persoonlijke verhalen
25 mei 2022, 19:45
Eet zo min mogelijk vis uit de Westerschelde. Met die boodschap komt het RIVM woensdag, want er zit namelijk veel te veel PFAS in de dieren. Een boodschap die rauw op het dak valt bij zowel hobby- als professionele vissers in Zeeland.
PFAS zijn een soort minuscule plasticdeeltjes die in te grote hoeveelheden erg schadelijk zijn voor de mens. Het RIVM is er door onderzoek achter gekomen dat diverse soorten vis, schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde er veel te vol mee zitten, ver boven de toegestane veilige grens.
Wil je bijvoorbeeld een portie bot uit precies die Zeeuwse wateren nuttigen? Dan kan dat maximaal twee keer per jaar om geen schadelijke hoeveelheid PFAS binnen te krijgen.
John Luchies van 'De Zeearend' uit Vlissingen vaart het liefst zeven dagen per week uit met zijn schip. Hij neemt allerhande vissers mee aan boord, bijvoorbeeld toeristen en zogenaamde 'panvissers' die voor de lol eens een hengel uit willen werpen en achteraf zélf het eigenhandig gevangen visje op willen peuzelen.
Het PFAS-rapport van het RIVM is voor hem 'even schrikken'. "Vijf jaar geleden had nog niemand daarvan gehoord. En nu komt dat rapport als een schok binnen", zegt hij tegen Hart van Nederland. "Wij vissen hier toch al een tijdje. En als je dan ziet dat dat boven de waardes gaat, dan schrik je toch even", gaat Luchies verder.
Hij verdient met het uitvaren van visvangst-enthousiastelingen een goed deel van zijn boterham, die hij door de bevindingen mogelijk (deels) kwijtraakt. "Daar zullen we dus iets anders voor moeten verzinnen."
Verderop in de haven zit garnalenvisser Eddie Sinke. Ook hij is geschrokken. "Voor onze sector betekent dit heel veel. We gaan weer een stukje inkomsten missen." Hij vist namelijk regelmatig naar garnalen op de Westerschelde. "Bepaalde tijden van het jaar vissen we daar. Dat kunnen we nu niet en dat is toch inkomstenderving."
Gelukkig voor Sinke haalt hij niet heel zijn jaaromzet 'uit de Westerschelde', het gaat in zijn geval om zo'n dertig procent, afhankelijk van 'de natuur', zoals hij dat zelf zegt. Maar er zijn volgens hem wel collega's, slechts tientallen meters verderop op de zeeslag, die tot wel 80 procent van hun inkomsten kwijt kunnen raken. "Dat gaan we echt merken!"
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.