Persoonlijke verhalen
2 apr 2022, 23:35
Opnieuw was er vrijdagavond een flinke aardbeving in Loppersum en Zeerijp met een kracht van 2,7. Kinderboekenschrijver Lysette van Geel heeft met kinderen in Noordoost-Groningen gesproken over de gevolgen van de trillende aarde. Ze vindt het de hoogste tijd voor een grondig onderzoek, want wat is de impact op het leven van zo'n dertigduizend kinderen die er wonen?
"Er moet meer naar de kinderen geluisterd worden", laat van Geel weten aan Hart van Nederland. "Vooral kinderen die uit huis geplaatst worden voor een tijdelijke verhuizing omdat hun eigen huis opgeknapt moet worden hebben veel vragen: Mag ik mijn huisdieren meenemen? Hoe gaat het dan met mijn schapen? Heb ik een eigen kamer waar ik mijn huiswerk kan maken? En hoe lang gaat het allemaal duren? Het viel mij op dat er niet of weinig gecommuniceerd werd over wat ze te wachten stond."
Het belang van de kinderen moet voorop staan. "Deze kinderen worden niet gemonitord. Het wordt gewoon niet bijgehouden wat voor rol dit in hun leven speelt. Terwijl ze daar wel recht op hebben." Van Geel legt uit dat het in de wet staat. "Het gaat om artikel drie van het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Hun belangen moeten kenbaar gemaakt worden in Den Haag. Het mooie is dat de kinderen juist veel ideeën hebben om hun situatie te verbeteren en ze ook trots zijn op de plek waar ze wonen."
De kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer woont zelf in Groningen en voelt zich al heel lang verbonden met de problematiek in het gaswinningsgebied. "Er zijn aanwijzingen voor problemen bij de ontwikkeling van de jeugd onder invloed van de aardbevingen. Het is heel afhankelijk per kind hoe ze er mee omgaan. De stressfactor in het gezin en de omgeving van het kind zijn enorm van invloed. Men keek in het verleden voornamelijk naar de volwassenen. Het is belangrijk dat kinderen op een creatieve manier leren hun gevoelens onder woorden te brengen. Daar hebben we een programma voor ontworpen."
Het laatste onderzoek naar het effect op aardbevingen op Groningse kinderen stamt uit 2019. De RUG kwam toen met ‘Een veilig huis een veilig thuis?’ waar voor 49 kinderen en jongeren werden geïnterviewd. De kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer gaat zich hard maken voor het langdurig monitoren en onderzoeken van de kinderen die last ondervinden van de aardbevingen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.