Terug

Volg Hart van Nederland

Tijden, trajecten en vergoedingen: dit moet je weten over de grote ov-staking

Tijden, trajecten en vergoedingen: dit moet je weten over de grote ov-staking

Verkeer

10 sep 2024, 12:53

In het hele land rijden deze ochtend geen treinen. Dit kan invloed hebben op je reis met het openbaar vervoer. Lees hier wat de stakingen voor jou betekenen.

De staking is een initiatief van de vakbonden FNV en CNV. Tijdens de ochtendspits op woensdagochtend zullen weinig tot geen treinen of bussen rijden. De vervoerders die meedoen aan de staking zijn: NS, Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev. De vakbonden willen dat de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) langer wordt doorgezet.

De RVU is een regeling die een werknemer recht geeft op een uitkering om de periode tot aan je AOW te overbruggen. Werknemers die recht hebben op de RVU kunnen hierdoor maximaal drie jaar eerder stoppen met hun werkzaamheden. Je hebt als werknemer met zwaar werk snel recht op de RVU.

Onder zwaar werk wordt volgens de regeling gekeken naar fysiek zwaar werk, mentaal zwaar werk en onregelmatige werktijden. Voorbeelden zijn bouwvakkers, ambulancepersoneel of dus ook conducteurs. (Bron: FNV)

Wat betekent dit voor je reisplannen?

Tussen 04.00 uur en 08.00 uur zal er weinig tot geen openbaar vervoer rijden. Er zijn een aantal uitzonderingen: alleen op het treintraject Amsterdam Centraal-Schiphol is een minimale dienstregeling, zo bepaalde de rechter dinsdag in een kort geding. Daarnaast rijden vervoersmiddelen van GVB, RET en HTM wel. Deze vervoerders hebben op dinsdag gestaakt. Bovendien zullen de buslijnen naar Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam Airport volgens dienstregeling blijven rijden.

NS verwacht dat de treinen "in de loop van de ochtend" weer normaal kunnen rijden. Door de staking kan het opstarten van de dienstregeling van de treinen en het streekvervoer namelijk pas vanaf 08.00 uur gebeuren. Reizigers krijgen het advies om de reisplanner kort voor vertrek te bekijken.

Vergoedingen

Vanuit de twee grootste vervoerders, NS en Arriva, is het mogelijk om een vergoeding te krijgen voor gemaakte kosten tijdens de staking. NS communiceert op de stakingsdag zelf of de stakingsregeling van kracht gaat. Bij Arriva kan een verzoek gedaan worden tot vergoeding. Let op: lees op de websites goed de voorwaarden om te weten wanneer je in aanmerking komt voor een vergoeding.

Eerder kwam NS-personeel in actie vanwege agressie in het openbaar vervoer:

Hoofdconductrice Priscilla voltooit tocht van 521 kilometer tegen agressie in ov
2:16
Hoofdconductrice Priscilla voltooit tocht van 521 kilometer tegen agressie in ov

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.