Verkeer
3 juli 2024, 13:48
Van de fatbikes die de politie Amsterdam afgelopen maanden controleerde, bleek ruim de helft opgevoerd te zijn. De politie bevestigt cijfers daarover van het platform Mobiliteit.nl. De politie in de hoofdstad gebruikt sinds februari van dit jaar een rollentestbank om te controleren of fatbikes en bijvoorbeeld elektrische fietsen zijn opgevoerd.
Van februari tot 13 juni hield de politie 215 keer iemand op een fatbike staande, meldt een woordvoerder. In 117 gevallen bleek het voertuig opgevoerd. Dat gebeurde volgens de politie in de meeste gevallen met een gashendel. Ook waren er fatbikes via een fietscomputer opgevoerd.
Een elektrische fiets, zoals een fatbike, heeft trapondersteuning en kan daardoor tot 25 kilometer per uur fietsen. Zo'n fiets is illegaal wanneer hij is opgevoerd en daardoor harder kan dan 6 kilometer per uur zonder te trappen of als de trapondersteuning aan blijft als de fiets al 25 kilometer per uur rijdt.
Lees ook:
De boete voor rijden op een opgevoerde fatbike is 290 euro. De tweede keer dat je wordt gepakt, betaal je dat bedrag opnieuw en wordt de fiets in beslag genomen.
In juni werd bekend dat alle 250 eenheden van de politie inmiddels een rollerbank voor de controle van elektrische voertuigen tot hun beschikking hebben. Een woordvoerder van de korpsleiding van de politie laat woensdag echter weten dat landelijke cijfers over het aantal opgevoerde fatbikes er niet zijn. Ze worden ook niet verzameld, legt hij uit, omdat dat "onbegonnen werk" is.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.