Verkeer
Vandaag, 08:00
Op tal van snelwegen in Nederland dreigen grote problemen bij tientallen viaducten. Door een ontwerpfout slijten deze constructies veel sneller dan verwacht. Rijkswaterstaat overweegt daarom maatregelen zoals snelheidsbeperkingen, gewichtsrestricties of zelfs het afsluiten van bepaalde viaducten. Dat schrijft De Telegraaf.
Het gaat om viaducten die gebruikmaken van een zogenoemde tand-nokconstructie. Bij maar liefst negentig van de honderd viaducten en bruggen met deze techniek lekt water, vaak vermengd met strooizout, in de constructie. Dat veroorzaakt ernstige roestvorming in de stalen wapening van het beton. "Hierdoor verouderen deze bouwwerken veel sneller dan verwacht en kan de veiligheid op termijn niet meer gegarandeerd worden", zegt Rijkswaterstaat.
De maximumsnelheid op de snelweg overdag van 100 naar 130 kilometer per uur verhogen of niet? Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen legt in de bovenstaande video uit waarom dat volgens hem geen slimme maatregel zou zijn.
Op de prioriteitenlijst van Rijkswaterstaat staan zeventien viaducten die extra aandacht nodig hebben. Hier horen onder andere de acht viaducten bij het drukke Prins Clausplein in Den Haag bij, maar ook delen van de A1, A6, A12 en A15. Het is goed mogelijk dat op deze plekken zwaar verkeer wordt geweerd of de maximumsnelheid omlaag moet.
De ernst van de situatie zorgt ook in de politiek voor bezorgdheid. VVD-Kamerlid Hester Veltman-Kamp noemt de problemen "zorgwekkend" en wil dat minister Barry Madlener (Infrastructuur) met spoed maatregelen neemt. "Dit is niet alleen een drama voor vrachtverkeer, maar brengt ook risico’s met zich mee voor al het andere verkeer. Nederland moet niet stil komen te staan."
Minister Madlener reageert dat het aanpakken van de problemen topprioriteit heeft. "We staan voor een grote opgave om onze infrastructuur op orde te houden. Samen met Rijkswaterstaat werken we er hard aan om de impact van dit onderhoud zo klein mogelijk te maken. Maar veiligheid staat altijd voorop", aldus de minister.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.