Terug

Volg Hart van Nederland

'1 miljoen Nederlanders in aanraking geweest met coronavirus'

'1 miljoen Nederlanders in aanraking geweest met coronavirus'

Milieu en Gezondheid

25 juni 2020, 11:32

In Nederland zijn ongeveer 1 miljoen mensen in aanraking geweest met het nieuwe coronavirus. Zij hebben antistoffen aangemaakt in hun lichaam, zei RIVM-kopstuk Jaap van Dissel tijdens een briefing in de Tweede Kamer. Hij verwees daarbij naar een landelijk onderzoek van Sanquin waaruit blijkt dat 5,5 procent van de plasmadonoren "tekenen" heeft dat zij geïnfecteerd zijn geweest met het virus. Deze laatste meting was in de week van 9 tot 18 mei. In de vorige meting tussen 1 en 15 april was nog sprake dat 3,5 procent van de donoren antistoffen had aangemaakt. Het verschil van 2 procent kan volgens Van Dissel ook komen, omdat het enige tijd duurt voordat mensen antistoffen ontwikkelen. Lees ook: Nelly (96) is door corona doodongelukkig en gaat in hongerstaking Zoals verwacht zijn volgens Van Dissel de meeste donoren met antistoffen te vinden in het zuidoosten van Nederland, waar de corona-uitbraak het meest omvangrijk was. De mate van besmetting ligt nu rond de 1. Dat betekent dat een besmet persoon gemiddeld één ander infecteert. Het RIVM houdt dit zogenoemde reproductiegetal nauwlettend in de gaten.

Lees ook: Ex-coronapatiënt Frans doet huwelijksaanzoek bij thuiskomst na zes weken coma

Het grootste deel van de besmettingen vindt op dit moment plaats in "de familiesetting", zei Van Dissel. Aanvankelijk waren de meeste besmettingen ontstaan bij gezondheidsmedewerkers, zoals in verpleeghuizen. Ook in werksituaties waren veel besmettingen, zoals in slachthuizen. Het aantal besmettingen is de afgelopen weken fors teruggelopen. Dagelijks worden nu ongeveer vier mensen met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen. Op de intensive care gaat het om een tot twee patiënten per dag. Eind maart waren er dagelijks rond de 127 ic-opnames. Op 7 april was met 1311 coronapatiënten de piek op de ic, aldus Van Dissel.

OMT komt minder vaak bij elkaar

Het RIVM zal voortaan niet meer elke dag het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames naar buiten brengen. Het instituut zal wel alle informatie over de ontwikkeling van het virus nauwgezet bijhouden, onder meer met methoden om het aantal besmettingen vroegtijdig te ontdekken. Het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet adviseert over het virus, zal vanaf nu ook minder vaak bij elkaar komen, zei Van Dissel. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.