Milieu en Gezondheid
6 apr 2020, 19:01
Het zijn voor iedereen zware tijden, maar zeker voor alzheimerpatiënten en hun dierbaren. Want leg iemand met alzheimer maar eens uit waarom de kinderen of de kleinkinderen niet meer langskomen. Je blijft bezig, en het is niet te bevatten. Met de publiekscampagne #wevergetenjullieniet, wil Alzheimer Nederland het leed iets verzachten. Symbool voor de solidariteitscampagne is het vergeet-me-nietje. De stichting hoopt zo de 280.000 dementerenden, thuis en in verpleeghuizen, een hart onder de riem te steken. "Het coronavirus zorgt aan alle kanten voor veel gemis en verdriet. Mensen met gevorderde dementie begrijpen niet waarom zij geen bezoek meer krijgen", zegt directeur Gerjoke Wilmink van Alzheimer Nederland. "Bij hun mantelzorgers leeft de zorg dat zij zelf misschien vergeten worden na zo’n lange scheiding. Maar niet alleen bij mensen met dementie en hun naasten, bij heel veel Nederlanders speelt nu dit gemis."
Bram Methorst uit Ede, weet hoe zwaar dat is. Zijn vrouw Agnes is vroeg dementerend. "Je went er nooit aan om mantelzorger te zijn, en in deze crisis al helemaal niet," vertelt Bram. "Het korte termijn geheugen van Agnes is gewoon nul, en nu in de crisis kan heel veel niet. En dat moet je iedere keer uitleggen." Zo is het oppassen op de kleinkinderen compleet weggevallen. Net als de dagbesteding waar Agnes twee keer per week naartoe ging. Vooral het eerste doet haar veel verdriet en Bram moet het haar steeds weer uitleggen alsof het voor de eerste keer is. "Dat leg je wel tien of twaalf keer op een dag uit." Met iedere keer de pijn die daarbij komt kijken.
Agnes en Bram zien hun kleinkinderen nog wel, maar het zijn bliksembezoekjes van een paar minuten. Ze beseffen dat ze eigenlijk nog geluk hebben in vergelijking met lotgenoten in verpleeghuizen. Maar toch doet het pijn. "Het is gewoon niet leuk, je bent gewend om te knuffelen. En opeens is dat weg," legt Agnes uit. Maar haar kleinkinderen vergeten Agnes niet. Vanmiddag kwamen ze langs voor een mooie muurtekening met daarop een belangrijk symbool van de stichting Alzheimer Nederland: het vergeet-mij-nietje. Er mag helaas nog steeds niet geknuffeld worden, maar het gezamenlijke meesterwerk van Jayden, Lucas en Vajen maakt erg veel goed. "Heel mooi," vertelt een bedroefde Agnes.
In verpleeghuizen en thuis verblijven 280.000 mensen met dementie, voor wie het nu een moeilijke tijd is. Het vergeet-mij-nietje is het symbool dat onlosmakelijk is verbonden met dementie, maar is tijdens de coronacrisis voor veel meer mensen van toepassing, redeneert Alzheimer Nederland. Daarom reikt de patiëntenorganisatie verschillende hulpmiddelen aan om vergeet-mij-nietjes te verspreiden, zoals sjablonen voor het maken van een stoeptekening of een fotolijstje. Vanaf dinsdag zijn tv-spots te zien en worden er raamposters gepubliceerd in huis-aan-huisbladen. Vrijdag zijn deze raamposters in de landelijke dagbladen te vinden. De acties die mensen op social media delen, worden gebundeld op de actiepagina wevergetenjullieniet.nl.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.