Milieu en Gezondheid
20 mei 2022, 22:33
Gezondheidsexperts zijn bezorgd over de snelle opmars van het apenpokkenvirus. De laatste tijd duikt de ziekte op steeds meer plekken op, ook in ons land. Maken Nederlanders zich ook zorgen? We vroegen het aan het Hart van Nederland-panel.
Vrijdag is voor het eerst ook bij iemand in Nederland het apenpokkenvirus vastgesteld, aldus het RIVM. Ook in België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Australië is de aandoening bij mensen ontdekt. Dit terwijl het virus oorspronkelijk alleen in West- en Midden-Afrika voorkomt.
Toch bezorgt de oprukkende apenpokken de meeste Nederlanders (nog) geen slapeloze nachten: ruim de helft (56 procent) van de van de meer dan 3.500 ondervraagde panelleden zegt zich geen zorgen te maken over de verspreiding. Zo stelt een deelnemer dat hij niet eens wist dat het virus bestond. "Zal wel meevallen allemaal."
Het apenpokkenvirus is heel besmettelijk, maar de ziekte verloopt bij de meeste mensen vrij mild. Zieken kunnen eerst last krijgen van vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en koorts. Na een paar dagen krijgen ze ook uitslag in de vorm van blaasjes op de huid. Binnen een paar weken verdwijnen de symptomen meestal weer.
Mensen kunnen het virus oplopen door nauw contact via de huid, bijvoorbeeld door een open wondje van iemand aan te raken. Dat kan ongemerkt gebeuren tijdens een intiem moment als een knuffel of seks. Vooral mensen onder de vijftig hebben kans om de aandoening op te lopen, omdat zij als kind niet zijn ingeënt tegen de pokken.
Een minderheid van de respondenten (28 procent) geeft aan zich wél zorgen te maken om de opmars van het virus. Zo vraagt een panellid zich af: "Komt er ook een medicijn of inenting tegen de apenkoorts?" Volgens viroloog Marion Koopmans zijn de prikken er al, vertelde ze eerder tegen Hart van Nederland over de vaccins die al klaarliggen.
En andere ondervraagde reageert gelaten op het nieuws. "Als het apenpokkenvirus komt, houd je het niet tegen, net als de corona." In januari 2020, vlak voordat de pandemie uitbrak, vroegen we het Hart van Nederland-panel of zij bang waren voor het - toen nog - nieuwe longvirus. Destijds gaf 66 procent van de ruim 3.500 respondenten zich zorgen te maken.
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.